{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beogradski prijedlog: Kosovo sastavni dio Srbije

F
30.5.2006. u 15:36
0
0
Beogradski prijedlog: Kosovo sastavni dio Srbije
0
Beogradski prijedlog: Kosovo sastavni dio Srbije
Prijedlog vlasti u Beogradu za Kosovo predviđa da ono ostane sastavni dio Srbije, s visokom autonomijom koja bi bila međunarodno zajamčena, izjavio je u utorak u Beogradu koordinator beogradskog pregovaračkog tima i savjetnik srpskog premijera Slobodan Samardžić predstavljajući dokument s kojim će Beograd nastupiti u pregovorima o budućem statusu Kosova.
Samardžić je izjavio i da bi osim uloge jamca Ujedinjeni narodi imali i konkretne obveze i odgovornosti, prije svega u području sigurnosti.

"UN bi zadržale vojno i dijelom policijsko prisustvo u pokrajini. Vojna nazočnost UN podrazumijeva potpunu unutarnju demilitarizaciju Kosova i Metohije. Uloga policije UN bi bila u općem policijskom nadzoru nad unutarnjom sigurnošću u pokrajini", navodi se u platformi srpske strane.

Jedan od koordinatora beogradskog pregovaračkog tima i Koštuničin savjetnik Leon Koen rekao je da bi Kosovo imalo ustav, a "pokrajina bi samostalno obavljala sve nadležnosti, osim jednog broja koje bi pripale Srbiji".

Beograd bi, po Koenovim riječima , "zadržao nadležnosti u vanjskoj politici, kontroli granica, zaštiti ljudskih prava u posljednjoj instanci, monetarnoj i carinskoj politici, te zaštiti vjerskog i kulturnog nasljeđa."

Kosovo bi raspolagalo punom financijskom autonomijom i vodilo samostalnu politiku javnih financija, s mogućnošću zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija i dobivanja izravnih stranih investicija.

Na kraju tog dokumenta se navodi da bi "Kosovo moglo održavati međunarodne odnose s državama, regijama i međunarodnim organizacijama, ukoliko za to nije nužan međunarodni subjektivitet i ako ta suradnja ne ugrožava interese Srbije".

Na konferenciji za novinstvo je rečeno i da je platforma Beograda u utorak predana članicama Kontaktne skupine, Europskoj uniji i izaslaniku UN za status Kosova Martiju Ahtisaariju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: