Svijet
0

Beograd za odgodu pregovora, Priština spremna za sastanak u Beču

FENA
Službeni Beograd traži da se odgode pregovori o Kosovu do konstituiranja novog srbijanskog parlamenta, dok su kosovski predstavnici spremni 13. februara u Beču iznijeti svoja stajališta na prijedlog glavnog pregovarača UN-a Marttija Ahtisaarija.

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Srbiji u ponedjeljak su se na konzultacijama kod predsjednika Srbije Borisa Tadića većinski zauzeli za to da predsjednik Tadić otputuje u Beč 13. veljače, kako bi prenio zajedničko stajalište da Srbija ne može odgovoriti na Ahtisaarijev prijedlog sve dok se o tom prijedlogu ne izjasni Skupština Srbije, što zapravo znači da Srbija do daljnjega odgađa svoje sudjelovanje u pregovorima o Kosovu.

Na sastanku kod Tadića je zaključeno da što prije treba konstituirati novi saziv parlamenta koji će razmotriti Ahtisaarijev prijedlog, odobriti platformu za daljnje pregovore i odlučiti o pregovaračkom timu koji će Srbiju zastupati u daljnjim pregovorima.

Konzultacijama su prisustvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka, Demokratske stranke (DS) predsjednika Tadića, koalicije Demokratske stranke Srbije (DSS) premijera Vojislava Koštunice i Nove Srbije Velimira Ilića, G17 Plus Mlađana Dinkića, koalicije Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića, Građanskog saveza Srbije (GSS) Nataše Mićić, Socijaldemokratske unije (SDU) Žarka Koraća i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke, kao i predstavnici manjina. Jedino su izostali predstavnici Koalicije Albanaca Preševske doline, ali su poslali svoje stavove u pismenom obliku.

Nova Skupština Srbije može biti konstituirana tek nakon što u nedjelju, 11. veljače, budu ponovljeni izbori na šest izbornih mjesta, te nakon što Republičko izborno povjerenstvo donese odluku o konačnim rezultatima siječanjskih izbora.

Priština se međutim odazvala pozivu glavnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija da sudjeluje na sastanku 13. veljače u Beču na kojem se očekuje da strane iznesu svoje primjedbe na prijedlog za rješenje budućeg statusa Kosova.

Glasnogovornik kosovskog pregovaračkog tima Skender Hyseni izjavio je u ponedjeljak da je kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu pozitivno odgovorio na Ahtisaarijev poziv te da je kosovska strana pripremila stajališta za svaki dio prijedloga i da će se angažirati i u izradi konačnog prijedloga koji će ići pred Vijeće sigurnosti.