"Beograd vuče prave poteze"

S
SRNA
10.12.2009. u 09:23
0
39
"Beograd vuče prave poteze"
0
"Beograd vuče prave poteze" Foto: Reuters
Srbija bi iduće godine mogla da podnese zahtjev za članstvo u EU, nakon dramatičnog poboljšanja spoljnopolitičkih odnosa, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.
Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je za britanski dnevnik da nema prepreka da Beograd uskoro podnese zahtjev za članstvo.

Prema ocjeni lista, vlada Srbije našla se na istorijskoj prekretnici tokom ovog mjeseca kada je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz pohvalio saradnju Beograda u naporima da se optuženi za ratne zločine izvedu pred sud.

"Sve ukazuje na to da Srbi vuku prave poteze. Dobijaju ustupke od EU i NATO, Centralne obavještajne agencije (CIA) i drugih organizacija zbog kvaliteta saradnje sa tribunalom", rekao je neimenovani evropski diplomata.

Vuk Jeremić je, međutim, upozorio da bi put Srbije ka sticanju ugleda mogao da bude ugrožen ako Hrvatska postane članica EU prije nego što se odrede pravila za pristupanje Srbije.

"Srbija je ključna za stabilnost zapadnog Balkana i bilo bi opasno da taj proces naiđe na prepreke. Srbija dokazuje da je njeno centralno obećanje poboljšanje stabilnosti", rekao je Jeremić prenosi Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: