Svijet
0

Beograd: Većina pozitivno govori o presudi Međunarodnog suda pravde

FENA
U prvim reakcijama na presudu Međunarodnog suda pravde u Den Haagu, srbijanske političke stranke ističu da je značajno to što Srbija nije oglašena odgovornom za genocid u Bosni i Hercegovini, dok nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava suprotno tome ističe da je šokirana presudom.

Potpredsjednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da je dobro što Međunarodni sud pravde nije Srbiju osudio za genocid, jer bi u suprotnom "cijeli narod bio žigosan", dodajući da se svi počinitelji i inspiratori zločina trebaju identificirati i naći pred sudovima, ne samo Haškim, već i sudovima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Dobro je za sve koji žive u Srbiji što naša zemlja nije oglašena kao genocidna, jer da je sud donio takvu odluku, bojim se da bismo svi bili žigosani, bez obzira na to da li smo bili protiv toga ili smo podržavali takve aktivnosti", kazao je agenciji Beta potpredsjednik stranke predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Nasljednik Slobodana Miloševića na čelu Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić presudu vidi značajnom ne samo za Srbiju i srpski narod, već i za svoju stranku, koja je bila na vlasti u Srbiji u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Po njegovim riječima, presudom se "obesmišljavaju priče o zapovjednoj odgovornosti Srbije i SR Jugoslavije", ali i Haški sud i proces protiv Miloševića i ostalih optuženih po zapovjednoj odgovornosti pred tim sudom.

"Nije sporno da treba procesuirati pojedinačne zločine, ali u Haškom sudu je postojala namjera da se državi i narodu nametne krivnja za organizirani genocid i etničko čišćenje nad drugim narodima bivše Jugoslavije", izjavio je Dačić agenciji Beta, naglasivši da pojedinačna suđenja počiniteljima ratnih zločina "trebaju biti proces koji će obuhvatiti i sve bivše jugoslavenske republike".

Dačić nije komentirao navode presude da je Srbija odgovorna zato što nije ništa učinila da spriječi genocid u Srebrenici 1995. godine, rekavši da su to "izvedene stvari", a da je suština presude da Srbija nije kriva za genocid, niti je suučesnik u ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini.

Suprotno tom mišljenju, beogradska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava ocjenjuje da je Srbija trebala biti osuđena za genocid i da "presuda nije u interesu ni Srbije niti žrtava".

"Šokiran sam zbog presude. Očekivao sam da Srbija bude osuđena za genocid ili suučesništvo u genocidu", izjavio je agenciji Beta Dragan Popović, član te nevladine organizacije koja se zauzima za suočavanje s prošlošću i koja posljednjih godina vrlo blisko surađuje s Fondom za humanitarno pravo Nataše Kandić.