Svijet
0

Beograd: Uhapšen turski terorist

FENA
Turski terorist Omer Demir (43) uhićen je u srijedu na graničnom prijelazu Batrovci, na granici Srbije s Hrvatskom, po međunarodnoj tjeralici koja je za njim raspisana prije 14 godina, piše beogradski dnevnik "Blic" od četvrtka, pozivajući se na izvor iz MUP-a Srbije.

Demir se tereti da je 1993. godine sudjelovao u terorističkom napadu u gradu Sivas u Turskoj, kad je poginulo 37 osoba, a 60 ih je bilo ozlijeđenih.

Izvor lista kaže da je o uhićenju obaviještena turska policija, te da je u tijeku ispitivanje identiteta uhićenog, kako bi se utvrdilo je li zaista riječ o osobi s tjeralice Interpola.

Demir je, piše "Blic", optužen da je sa skupinom islamskih fundamentalista 2. srpnja 1993. godine, u znak prosvjeda zbog prijevoda i objavljivanja dijelova knjige "Satanski stihovi" Salmana Rushdiea, nakon nereda u tom turskom gradu, sudjelovao u podmetanju požara u hotelu "Madimak", u kojem se održavala konferencija pisaca i izdavača.

U napadu je poginulo i nekoliko poznatih muzičara, pjesnika, stranaca, gostiju i osoblja hotela, kao i dvojica vatrogasaca, na koje su teroristi pucali nakon podmetanja požara.

Za taj napad u studenome 1997. godine, nakon dugotrajnog sudskog postupka, 33 optužena terorista osuđena su u Turskoj na smrtnu kaznu, ali im je ona 2002. godine, nakon što je smrtna kazna u toj zemlji ukinuta, zamijenjena doživotnom robijom.