{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd: "Trojka" predstavila izvješće o pregovorima o Kosovu

F
3.12.2007. u 20:09
0
0
Beograd: "Trojka" predstavila izvješće o pregovorima o Kosovu
0
Beograd: "Trojka" predstavila izvješće o pregovorima o Kosovu
Foto: AP
Važno je da se kontakti između Beograda i Prištine nastave i da postoje otvoreni kanali komunikacije te da se obje strane suzdrže od bilo kakvih izjava ili činova koji mogu ugroziti službene zaključke "trojke", koji će biti predstavljeni u izvješću glavnom tajniku UN-a sljedećeg tjedna, poručio je u ponedjeljak u Beogradu Wolfgang Ischinger, predstavnik Europske unije (EU) u pregovaračkoj "trojci" o Kosovu.
Članovi "trojke", Ischinger, predstavnik SAD-a Frank Wiesner i Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko u ponedjeljak su srbijanskom pregovaračkom timu predstavili svoj nacrt izvješća u kojem nema prijedloga rješenja za konačan status Kosova, jer se dvije strane nisu sporazumjele niti o jednom prijedlogu o kojem se razgovaralo u
četveromjesečnim pregovorima, izjavio je za Radio B92 Ischinger.

Izvješće neće biti javno prije nego što bude predano glavnom tajniku Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moonu a sadržavat će, kako je rečeno, detaljan pregled pregovora, sve prijedloge koje su dvije strane iznosile, kao i reakcije obiju strana na te prijedloge i ideje, ali ne i preporuke Vijeću sigurnosti što se treba dogoditi nakon završetka mandata "trojke" 10. prosinca.

"Mi nećemo ponuditi prijedloge zemljama članicama Kontaktne skupine ili UN-u. To su odluke koje trebaju donijeti vlade zemalja-članica, a moje osobno mišljenje je da ne postoji moguænost za nastavak pregovora na bilo koji način", kazao je Ischinger, dodajući da je "trojka" iskoristila sve mogućnosti te će glavnom tajniku UN-a biti ponuđeno jedno izvješće, bez obzira na razlike u osobnim mišljenjima članova
"trojke".

"Trojka će ponuditi jedno izvješće, a ne dva različita izvješća. Trojka će imati jedno izvješće, jednu poziciju i jedan tekst koji trenutačno pripremamo", kazao je Ischinger, dodajući da Bocan Harèenko "može imati svoje osobno mišljenje, ali da to nije pozicija trojke".

Suprotno članovima "trojke", srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i ministar Kosova Slobodan Samardžić izjavili su, nakon što im je predstavljeno izvješće "trojke", da je službeni Beograd iznio stajalište da pregovori o statusu Kosova ne trebaju biti okončani izvješćem koje će biti podneseno UN-u, već da je to samo jedna od faza u pregovorima.

"Predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica još su jednom naglasili da bi bilo kakva jednostrana akcija po mišljenju Srbije imala nezamislive posljedice na mir i stabilnost u regiji", kazao je Jeremić novinarima nakon predstavljanja izvješća i dodao da Srbija poziva međunarodnu zajednicu da ne ohrabruje takvu vrstu ponašanja.

"Trojka" će, nakon što nacrt predstavi i u Prištini, izvješće precizirati i 10. prosinca ga u Beču predstaviti Kontaktnoj skupini, koja će ga proslijediti glavnom tajniku UN-a i Vijeću sigurnosti, a ono će 19. prosinca raspravljati o Kosovu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: