Svijet
0

Beograd: Tadić će na VS-u tražiti nastavak pregovora o Kosovu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je beogradskoj agenciji Beta da će na sjednici Vijeća sigurnosti (VS) UN-a govoriti o srpskoj zajednici na Kosovu, perspektivi budućeg statusa Kosova , te braniti interese Srbije i tražiti modalitete za nastavak pregovaračkog procesa.

"Još jednom ću ponoviti da Srbija apsolutno ne prihvaća nikakvu neovisnost Kosova i da će poništiti svaku takvu odluku te pokrenuti pravne i diplomatske procese protiv takve odluke", rekao je Tadić za Betu prije odlaska u New York.

On je istaknuo da je dobra vijest za Srbiju da u VS "nema većine za bilo kakvu neovisnost Kosova".

Istaknuo je i da Kosovo nije jedinstven problem, već naprotiv, da u čitavoj regiji Balkana, Crnog mora, u Aziji i Africi ima sličnih problema pa bi neovisnost Kosova bila "presedan s neshvatljivo teškim posljedicama koje nitko ne može ovog trenutka izračunati".

Na pitanje o netom usvojenom akcijskom planu srbijanske vlade za slučaj proglašenja neovisnosti Kosova, Tadić je rekao da taj plan "ne uključuje nikakvo nasilje, ratna zbivanja i nove sukobe".

Rekao je i da taj plan ima elemente državne tajne, kako se namjere Srbije ne bi otkrivale onima koji se protive njezinim interesima na Kosovu.