Svijet
0

Beograd: Svjedok čuo da je "Repić" ubio neke muslimane

FENA
Bivši pripadnik rezervnog sastava policije Miloš Jovanović iz Čelopeka izjavio je u ponedjeljak pred Vijećem za ratne zločine u Beogradu kako je ''čuo da je Duško Vučković, zvani Repić, polovinom 1992. godine ubio nekolicinu zarobljenih Muslimana, dok je nekoliko njih ranio''.

Svjedočeći na suđenju šestorici optuženih za zločine počinjene na teritoriji Zvornika 1992. godine, Jovanović je rekao da su mu Milan Mitrović i još neki rekli da je Repić, koji je kao optuženi umro u pritvoru, sa još trojicom ušao u Dom kulture u Čelopeku i pucao na zarobljenike koji su trebali da budu razmijenjeni.

"Ne znam koliko je ljudi tom prilikom ubijeno, ali sam vidio da je pet-šest ranjeno i oni su odvezeni u bolnicu", kazao je Jovanović, demantirajući tvrdnje ranijih svjedoka da su se ubistva dogodila u njegovoj smjeni.

To se desilo tokom dana dok nisam bio na dužnosti čuvara toga privremenog zatvora, naglasio je Jovanović i dodao da za vrijeme njegovoga tromjesečnog angažiranja nije vidio ni čuo ni za kakvo drugo ubistvo i mučenja zarobljenika.

Tužilac je zatražio, a sudsko vijeće prihvatilo grafološko vještačenje rukopisa svjedoka u cilju utvrđivanja da li je on sačinio izvještaj o radu straže 10. i 11. juna 1992. godine.

U izvještaju koji je potpisao Jovanović, što je on odlučno negirao, tvrdivši da to nije on sačinio, već da je riječ o falsifikatu, navodi se da su izvjesni major Todorović i još četiri vojnika saslušavali zarobljenike i 17 ih odveli u nepoznatom pravcu, odakle se više nisu vratili.

Svjedok je rekao da mu nisu poznati nadimci Major, Toro, Zoks, Pivarski, dok je čuo za Niškog, koji je "tjerao neke zarobljenike da goli igraju, dok je od nekih uzimao pare i satove".

Suđenje će, prenosi Tanjug, biti nastavljeno u utorak saslušanjem novog svjedoka.