Svijet
0

Beograd: Srpski radikali i za oružanu odbranu Kosova

FENA
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić
Oružana odbrana Kosova treba biti krajnje rješenje u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova po završetku pregovora o njegovom statusu, izjavio je zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić.

"Već smo oružano branili Kosovo od puno jačeg neprijatelja", izjavio je Nikolić Radio-televiziji Srbije u četvrtak navečer, a prenosi "Glas javnosti" od petka.

Nikolić je naglasio da je oružana odbrana posljednja opcija i da "diplomatijom treba ići do samog kraja", te je ponovio svoju raniju izjavu da će radikali izaći na ulice i povesti građane u prosvjed protiv predsjednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice ako oni dan nakon mogućeg proglašenja neovisnosti Kosova ne počnu pripreme za "vraćanje Kosova Srbiji".

Nikolić je rekao da zasad nema osnova za osudu načina na koji Beograd vodi pregovore o statusu Kosova ali da je zauzimanje srpske strane "jednostrana priča" i da su "Albanci sve drskiji".

Nikolić na čelu Srpske radikalne stranke zamjenjuje predsjednika, haškog optuženika Vojislava Šešelja, i radikali su najjača opoziciona stranka u srbijanskom parlamentu. Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja u slučaju izbora SRS bi dobila između 35 i 40 posto glasova građana koji bi izašli na izbore, pri čemu je apstinencija procjenjuje na oko 58 posto.