Svijet
0

Beograd: Skupština Srbije nastavila zasjedanje

FENA
Skupština Srbije nastavila je utorak raspravu o prijedlogu Zakona o ministarstvima a do ponoći bi, nakon gotovo četiri mjeseca od parlamentarnih izbora, trebala biti izabrana nova vlada.

Predviđeno je da se u 18 sati zastupnicima obrati mandatar nove vlade, dosadašnji premijer Vojislav Koštunica, predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS). Njegov izbor za mandatara rezultat je dogovora DSS-a i njegovog koalicijskog partnera Nove Srbije (NS) s Demokratskom strankom (DS) predsjednika Srbije Borisa Tadića i stranke G17 Plus.

Po prijedlogu Zakona o ministarstvima, nova vlada će imati premijera, jednog potpredsjednika zaduženog za europske integracije, te 22 ministra i jednog ministra bez lisnice.

Mjesto potpredsjednika pripast će Tadićevom DS-u, kao i 11 ministarstava i dužnost ministra bez lisnice, četiri ministarstva pripast će G17 Plus Mlađana Dinkića, dok će sedam ministarskih mjesta, među kojima i dužnost ministra unutarnjih poslova, pripasti ponovno Koštuničinom DSS-u.

Ukoliko nova vlada ne bi bila izabrana do utorka u ponoć, predsjednik Srbije Boris Tadić morao bi raspustiti sadašnji saziv Skupštine i raspisati nove parlamentarne izbore.

Prema pisanju beogradskog "Blica", oporbene parlamentarne stranke obećale su da neće sprječavati skupštinsku većinu da u ustavnom roku izabere novu vladu.

Radio B92 prenosi prognoze stručnjaka po kojima zastupnici iz Srpske radikalne stranke neće opstruirati izbor nove vlade.