Svijet
0

Beograd: Rehabilitiran Slobodan Jovanović

FENA
Beograd
Beograd
Beogradski Okružni sud poništio je odluku Vrhovnog suda FNRJ (Federativne Narodne Republike Jugoslavije) iz 1946. godine i rehabilitirao jednog od vodećih srpskih intelektualaca u Srbiji i predsjednika jugoslavenske izbjegličke kraljevske vlade u Londonu Slobodana Jovanovića.

U odluci Okružnog suda, koju u petak prenosi agencija Beta, navodi se da je sudsko vijeće nakon ročišta održanog 11. lipnja ove godine donijelo rješenje kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju Slobodana Jovanovića, te da je ništavna presuda vojnog vijeća Vrhovnog suda FNRJ od 15. srpnja 1946. godine.

Tom je presudom Jovanović u odsustvu bio osuđen zbog veleizdaje na 20 godina zatvora s prinudnim radom, gubitak političkih i nekih građanskih prava na deset godina, konfiskaciju imovine i gubitak jugoslavenskog državljanstva.

Zahtjev za rehabilitaciju podnijeli su Advokatska komora Srbije, Udruženje književnika Srbije, Srpska liberalna stranka, Omladina Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, Udruženje pripadnika Jugoslavenske vojske u domovini i Udruženje žrtava komunističkog režima.

Slobodan Jovanović (1869.-1958.) bio je pravnik, povjesničar, književnik, profesor i rektor Beogradskog sveučilišta, predsjednik Srpske kraljevske akademije i dopisni èlan Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu od 1927. godine, te potpredsjednik i predsjednik kraljevske vlade u izbjeglištvu u Londonu, u koju je ušao 27. ožujka 1941. godine.

Autor je brojnih knjiga, najviše s područja povijesti, koje nakon Drugog svjetskog rata nisu tiskane u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, sve do 1990. godine.

Od 1941. godine Jovanović je živio u Londonu, gdje je 1958. godine i umro.