Svijet
0

Beograd: Prijetnje sudu u slučaju ubojstva premijera Đinđića

FENA
Predsjednici vijeća koja sudi optuženima za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Ðinđića, sutkinji Nati Mesarević, uoči izricanja presude stiglo je pismo s ozbiljnim prijetnjama.

Kako je izjavila glasnogovornica posebnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala, sutkinja Maja Kovačević Tomić, sutkinja Mesareviæ je primila prijetnju da neće "stradati" samo ona, već i drugi čija će imena, kako se navodi, "u ovom trenutku ostati tajna".

Pismo je u sud stiglo s pečatom pošte u Chicagu, pošiljatelj je "Organizacija za zaštitu Srba", a potpisi u pismu su nečitki.

Kovačević je dodala i da pismo, osim prijetnji, sadrži i uvredljiv tekst o premijeru Srbije Zoranu Ðinđiću, ubijenom 12. ožujka 2003. godine, kao i niz vulgarnosti.

Ovo nije prva prijetnja vijeću koje sudi 13-orici optuženih pripadnika postrojbe za posebne operacije (JSO) MUP-a Srbije i kriminalnog "zemunskog klana", jer je prijetnji i sutkinjama Mesarević i Kovačević Tomić bilo i ranije, a bivši predsjednik vijeća Marko Kljajević, prošle je jeseni napustio suđenje i sudsku funkciju upravo zbog prijetnji i pritisaka koje je doživljavao.

Presudu optuženima, među kojima je i prvooptuženi Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik JSO, sudsko vijeće objavit će 23. svibnja.

Za ubojstvo najvišeg predstavnika državne vlasti Zakon o kaznenom postupku propisao je najtežu kaznu- 40 godina zatvora.