|

Beograd: Pilotu Šišiću odbijena molba za otpust iz zatvora

Beograd: Pilotu Šišiću odbijena molba za otpust iz zatvora
0
F
FENA
25.10.2007. u 15:56
0
komentara
0

dijeljenja
Beograd: Pilotu Šišiću odbijena molba za otpust iz zatvora Beograd
Majoru bivše JNA, pilotu Emiru Šišiću odbijena je molba za uvjetni otpust iz zatvora u Sremskoj Mitrovici zbog protivljenja Ministarstva pravosuđa Italije, pišu "Večernje novosti" od četvrtka.
Šišićevu molbu za uvjetni otpust, s obzirom na to da je već izdržao više od polovine kazne koju mu je u svibnju 2003. godine izrekao talijanski sud, zbog rušenja helikoptera Europske zajednice iznad Varaždina 7. siječnja 1992. godine, odbio je Okružni sud u Novom Sadu, zbog toga što se talijansko Ministarstvo pravosuđa pozvalo na jamstvo da on, nakon ekstradicije u Srbiju, neće biti pušten na slobodu, niti će mu biti smanjena 15-godišnja zatvorska kazna,

"To je i bio razlog što je sudsko vijeće odbilo molbu, ne upuštajući se u ocjenu ostalih okolnosti značajnih za odlučivanje o podnesenoj molbi", naveo je u priopćenju Okružni sud u Novom Sadu, dodajući da je protiv te odluke dopuštena žalba Vrhovnom sudu Srbije.

Šišićev branitelj, beogradski odvjetnik Milorad Panjević u izjavi za "Večernje novosti", međutim, kaže da je pogrešno protumačeno jamstvo dano Ministarstvu pravosuđa Italije, jer jamstvo koje je potpisao bivši ministar pravosuđa Zoran Stojković podrazumijeva da Šišiću neće biti smanjena petnaestogodišnja kazna, što nije niti učinjeno, već je domaći sud i potvrdio kaznu koju mu je izrekao talijanski sud.

"Nije pušten na slobodu, već je odmah s aerodroma u Beogradu odveden u zatvor u Sremsku Mitrovicu, gdje je nastavio izdržavati kaznu. Talijani su tražili da se prema njemu primjenjuju ista pravila kao i prema drugim zatvorenicima, što je također poštivano. Šišić, kao i ostali zatvorenici u srpskim zatvorima, ima pravo tražiti uvjetno puštanje na slobodu", stav je Šišićeva odvjetnika, koji je najavio žalbu Vrhovnom sudu Srbije na odluku novosadskog Okružnog suda.

"Večernje novosti", pozivajući se na neimenovani izvor, pišu da bi se Šišićev slučaj mogao podvesti pod pojam "pravne diplomacije", jer usprkos tome što za njega vrijede ista pravila kao i za svakog drugog osuđenika u Srbiji, njegov je status drukčiji, jer izdržava kaznu izrečenu pravomoćnom presudom talijanskog, a ne domaćeg suda.

"To znači da se u slučaju Emira Šišića vodilo računa da se ne izigra volja Italije i da se ne dovede u pitanje odnos s tom državom, koja nam ga je i izručila i time dovedu u pitanje mogući budući slični slučajevi", kaže izvor tog lista.

Emir Šišić je uhićen 9. svibnja 2001. godine u Mađarskoj, na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev Hrvatske, te je potom - zbog toga što su u srušenom helikopteru od petorice poginulih četvorica bili talijanski državljani - 20. lipnja 2002. godine izručen Italiji.

Prvostupanjskom presudom talijanskog suda 20. svibnja 2003. godine osuđen je na doživotni zatvor, ali mu je rimski Prizivni sud tu kaznu zamijenio kaznom od 15 godina zatvora, a početkom studenoga 2006. godine na vlastiti zahtjev prebačen je na izdržavanje kazne u Srbiji.

U međuvremenu, u kaznu mu je uračunata godina dana provedena u mađarskom ekstradicijskom pritvoru, a Italija mu je kaznu smanjila za tri godine, te je 11. svibnja ove godine izdržao polovinu ukupne kazne, nakon čega po domaćim propisima ima pravo tražiti uvjetni otpust.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.