Svijet
0

Beograd: Osude onemogućavanja tribine radija B92

FENA
Više stranaka, strukovnih i nevladinih udruga te pojedinaca osudilo je u utorak sprječavanje predstavljanja najnovije knjige nastale iz emisije "Peščanik" Radio-televizije B92 a ta kuća je zatražila da se o incidentu očituje i srbijanska Vlada.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u priopćenju je istaknuo da nitko nema pravo gušiti javnu riječ u Srbiji. "Ako želimo biti civilizirano i tolerantno društvo moramo poštivati demokratske vrijednosti i pravo svakog građanina da iskazuje svoje političko mišljenje", priopćio je Tadić.

Prosvjedovala je i stranka G17 Plus i u priopćenju podsjetila da Ustav Srbije jamči slobodu mišljenja i okupljanja te istaknula da je obveza Srbije "poticati toleranciju, poštovanje i suradnju među ljudima".

Neovisno udruženje novinara Srbije ocijenilo je da slike iz Aranđelovca, gdje se dogodio incident, podsjećaju na "pogubno vrijeme diktature i jednoumlja u Srbiji" te ističe da se takvi incidenti ne smiju tolerirati.

Inicijativa nevladinih udruga "Građanska Vojvodina" upozorila je međunarodne čimbenike da se u Srbiji stvara "atmosfera linča prema svima koji ne misle na način militantne nacionalističke ideologije".

U pismu upućenom na važne međunarodne adrese navodi se da "za razliku od devedesetih godina prošloga stoljeća, sada na nišanu nisu bili oni koji su druge nacije i vjere, već prije svega politički neistomišljenici".

Pristaše Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Nove Srbije ministra za infrastrukturu Velimira Ilića i neki lokalni moćnici u ponedjeljak su drugi put spriječili promociju emisije "Peščanik" Radija B92 u Aranđelovcu. U emisiji "Peščanik", koja se na Radiju B92 emitira jednom tjedno, gostuju javni djelatnici, znanstvenici, novinari i drugi, koji kritički govore o stanju u Srbiji, a autorice emisije Svetlana Lukić i Svetlana Vuković zajedno s gostima predstavljaju knjige intervjua objavljenih u emisiji na promocijama diljem Srbije i dosad ni u jednom gradu nije bilo incidenata.

Na promociji u Aranđelovcu u ponedjeljak su trebali govoriti, uz autorice, sociolog religije Mirko Ðorđević, profesorica usporednog prava Vesna Rakić Vodinelić i novinari Teofil Pančić i Petar Luković.