Svijet
0

Beograd: Oštar prosvjed Crne Gore Srbiji

FENA
Beograd
Beograd
Odnosi između Srbije i Crne Gore postaju sve napetiji nakon što je Crna Gora zabranila ulazak u zemlju episkopu Filaretu jer je Haški tribunal objavio njegovo ime na popisu pomagača optuženima za ratne zločine kojima je zabranjen ulazak u zemlje Europske unije.

"Pravi problem je samovolja jedne kvazi-države, stvorene u naletu separatizma na prostoru bivše SFRJ, koja misli da svoju kvazi-državnost može ispraviti time što će trenirati strogoću", izjavio je za beogradski dnevnik "Glas javnosti" od srijede savjetnik srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Aleksandar Simić, u povodu slučaju Filaret.

U Crnoj Gori su šokirani takvom izjavom i traže ispriku a crnogorska veleposlanica u Beogradu Anka Vojvodić uručila je srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova oštar prosvjed zbog te izjave, objavio je u četvrtak beogradski radio B 92.

Srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac izjavio je da to nije stav srbijanske vlade i da se tom izjavom krši međunarodno pravo jer je Crna Gora međunarodno priznata država.

Srbijanski ministar za infrastrukturu Velimir Ilić je, u znak solidarnosti s Filaretom, odbio je otići u Crnu Goru na zakazani razgovor o izgradnji autoceste do granice s Crnom Gorom, što je dodatno podiglo napetost.

Zbog odluke crnogorskih vlasti Filaret štrajka glađu a crnogorska vlada je zatražila od Haškog tribunala tumačenje o tome može li Filareta pustiti u zemlju, javljaju beogradski mediji.

Filaret je, kako objavljuje beogradski B 92, nedavno izjavio da ne zna gdje su haški bjegunci Ratko Mladić i Radovan Karadžić te da bi im sigurno pomogao kad bi mu se za to ukazala prilika. Filaret je dodao da su oni u njegovu srcu, prenio je B 92.

U maju ove godine Filaret je na jednoj svečanosti izjavio da Srbi trebaju ići za Kristom i Svetim Savom, a ne za srpskim "jajarama i izdajicama". Govoreći o "fukarama sa Zapada", Filaret je upitao što uopće Srbija "ima tražiti u Europi".

On je ratnih 90-ih postao poznat nakon što se slikao s mitraljezom i često bio u društvu ratnih zločinaca. U jednoj tv emisiji pojavio se s mrtvačkom glavom, navodne srpske žrtve iz Hrvatske. Filaret je osobno podržavao Miloševića, a kasnije bio optužen za nelegalne građevinske radove na kulturnom dobru kod manastira Mileševa, čiji je on episkop.