Svijet
0

Beograd: Optužnica za ratni zločin u Slunju 1991.

FENA
Beograd
Beograd
Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv Zdravka Pašića (44), osumnjičenoga da je kao pripadnik policije tzv. republike srpske krajine 1991. godine u Slunju počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navodi se u priopćenju Tužiteljstva u četvrtak.

Kako se navodi, optužnica tereti Pašića - koji je uhićen 26. rujna ove godine i nalazi se u pritvoru - da je u noći između 22. i 23. prosinca 1991. godine, po prethodnom dogovoru s Milanom Grubješićem, ubio liječnika Doma zdravlja u Slunju Dragutina Krušića.

Pod izgovorom da treba pružiti medicinsku pomoć većem broju ranjenika u susjednom Cetingradu, Pašić i Grubješić su liječnika izveli iz Doma zdravlja, da bi ga potom ubili pucajući u njega iz automatske puške, te je od prostrijelnih rana liječnik umro na mjestu događaja.

Županijski sud u Karlovcu osudio je Pašića u odsutnosti i Grubješića, koji izdržava izrečenu kaznu, na 12 godina zatvora.

"Slučaj Pašić" jedan je od predmeta koje je Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije ustupilo Državno odvjetništvo Hrvatske, na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su dva državna tužiteljstva potpisala prije godinu dana.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije, kako je u srijedu priopćiloDržavno odvjetništvo Republike Hrvatske, i službeno je obavijestilo hrvatsku stranu da je dosad preuzelo kazneni progon u dva ustupljena predmeta.

Osim optužnice protiv Pašića, u tijeku je istraga protiv dvojice osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubojstvo šestero Hrvata u selu Banskom Kovačevcu kod Karlovca u ožujku 1992. godine.

U priopćenju hrvatskog Državnog odvjetništva naglašava se i da, bez obzira na činjenicu što su u Republici Srbiji pokrenuti kazneni postupci protiv spomenute trojice osumnjičenika na temelju dokaza koje je ustupilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, u Republici Hrvatskoj i dalje ostaju aktivni i otvoreni postupci protiv tih osoba tako dugo dok se u Republici Srbiji protiv njih postupci pravomoćno ne okončaju, bez obzira na vrstu meritorne odluke.

Prije postupanja u tim dvama predmetima, Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije počelo je istragu protiv 12 dosad osumnjičenih za ratni zločin u Lovasu, odvođenje mještana Lovasa u minsko polje 18. listopada 1991. godine.

Potkraj listopada ove godine srbijansko tužiteljstvo odbacilo je kaznenu prijavu i obustavilo postupak protiv Mile Novakovića, bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske, kojega je Državno odvjetništvo Hrvatske teretilo da je u razdoblju od rujna 1991. godine do 28. siječnja 1992. godine zapovjedio i potom sudjelovao u miniranju i potapanju hidroelektrane Peruča u Hrvatskoj.

Novaković je bio osumnjičen na osnovi snimke telefonskog razgovora od 29. siječnja 1993. godine koji su "uhvatili" pripadnici oružanih snaga Republike Hrvatske i transkripata tog razgovora između oficira vojske tzv. republike srpske krajine, između Ratka Mladića i osobe za koju se sumnjalo da je Novaković, koja je prihvatila zapovijed za rušenje brane, ali je vještačenjem glasa ustanovljeno da nije riječ o osumnjičenom Novakoviću, te je postupak obustavljen.