Svijet
0

Beograd: Optužnica protiv "duhanske mafije"

FENA
Beograd
Beograd
Specijalno tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala podiglo je optužnicu protiv 15 pripadnika "duhanske mafije", na čijem je čelu bio Stanko Subotić Cane.

Skupina od 15 optuženih tereti se za kazneno djelo zloporabe službenog položaja, za koje Kazneni zakon propisuje zatvorsku kaznu od dvije do 12 godina, priopćilo je Tužiteljstvo u srijedu.

Osim Stanka Subotića optuženi su i Mihalj Kertes, bivši ravnatelj Savezne uprave carina i bliski suradnik pokojnog Slobodana Miloševića, zatim Milan Milanović Mrgud, osnivač paravojne postrojbe "Škorpioni" u samozvanoj republici srpskoj krajini 1991. godine, te Nikola Milošević, Milan Ranković, Ivana Krčmaričić, Jovica Ranđelović, Stevan Banović, Nebojša Nikolić, Dragi Dodevski, Ivana Olujić, Miodrag Zavišić, Milovan Popivoda, Miroslav Pešić i Luka Nenadić.

Skupina je osumnjičena da je nelegalnim uvozom i prodajom cigareta na teritoriju Srbije tijekom 1995. i 1996. godine pribavila imovinsku korist od 173 milijuna dinara, odnosno tadašnjih 56 milijuna njemačkih maraka, te oko osam milijuna američkih dolara.

Šverc cigareta, tvrdi se u optužnici, realizirali su korištenjem poduzeća "Mia" iz Uba, čiji je vlasnik Stanko Subotić. Optužene službene osobe iz Savezne uprave carina i MUP-a omogućavale su ulazak kamiona poduzeća "Mia" s cigaretama bez carinskog evidentiranja na graničnim prijelazima i sprječavali bilo kakvu kontrolu poslovanja poduzeća "Mia" u razdoblju od 1995. do kraja 1996. godine.

U optužnici se predlaže da se optuženima koji nisu dostupni sudu sudi u odsutnosti te da se optuženima presudom oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem kaznenog djela.

U pritvoru se nalazi osam optuženih, jedan se brani sa slobode, a ostali su u bijegu, među njima je i optuženi organizator skupine Stanko Subotić, koji - po tvrdnji srbijanskih medija - živi u Švicarskoj.