|

Beograd: Odbačena optužnica za granatiranje Dubrovnika zbog bolesti optuženoga

Beograd: Odbačena optužnica za granatiranje Dubrovnika zbog bolesti optuženoga
0
F
FENA
5.12.2007. u 13:21
0
komentara
0

dijeljenja
Beograd: Odbačena optužnica za granatiranje Dubrovnika zbog bolesti optuženoga Dubrovnik
Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu odbacio je u srijedu, zbog bolesti optuženog, optužnicu protiv umirovljenog oficira bivše JNA Vladimira Kovačevića Ramba, koja ga je teretila za granatiranje Dubrovnika 1991. godine.
Na početku suđenja saslušana je vještakinja neuropsihijatrijske struke Gordana Dedić, koja je kazala da okrivljeni Kovačević boluje od jednog od najtežih trajnih duševnih oboljenja i da kod njega neće biti poboljšanja zdravstvenog stanja, te je sudsko vijeće odbacilo optužnicu zbog bolesti koja privremeno sprječava njegovo kazneno gonjenje.

Po riječima vještakinje Dedić, nije bilo moguće procijeniti kakvo je bilo Kovačevićevo mentalno stanje u vrijeme izvršenja kaznenog djela, ali psihijatrijski vještaci koji su ga promatrali pretpostavljaju da je u to vrijeme on bio sposoban za obavljanje vojnih dužnosti, kako to proizlazi iz raspoložive dokumentacije.

"Kovačević se prvi put psihijatru obratio 1988. godine, ali nema dokaza za to da je tada pokazivao znakove neubrojivosti", kazala je ona.

Kovačević se nalazi na zatvorenom odjelu psihijatrijske klinike Vojno-medicinske akademije u Beogradu i nije prisustvovao početku suđenja.

Predmet protiv Kovačevića bio je prvi koje je Haško tužiteljstvo ustupilo srbijanskom pravosuđu, nakon što je već za njegova boravka u pritvoru u Scheveningenu ustanovljeno da nije sposoban za suđenje.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije preuzelo je optužnicu, koja ga je teretila za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i granatiranje Dubrovnika 6. prosinca 1991. godine.

Prema optužnici, Kovačević i jedinice kojima je zapovijedao ispalile su tada više stotina projektila na dubrovački Stari grad, pri čemu su poginuli civili Pavo Urban i Tonči Skočko, tri su osobe bile ranjene, a potpuno je razoreno i izgorjelo šest povijesnih i arhitektonskih spomenika pod zaštitom UNESCO-a, te je oštećeno još 46 objekata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.