Svijet
0

Beograd: Nikolić odlazi, slavlje zbog "Molitve"

FENA
Beogradski tisak u nedjelju piše kako je odlazak Šešeljeva zamjenika Tomislava Nikolića s mjesta predsjednika srbijanskog parlamenta, o čemu je rasprava započela u subotu navečer na konstitutivnoj sjednici, nakon samo četiri dana od izbora, radikalima pao teško, pa su na početku zasjedanja najavili da su "odmorni i naspavani te da će maksimalno koristiti Poslovnik i zastupnička prava kako bi Nikolić u predsjedničkoj fotelji sjedio koji sat više".

Sjednica koja je započela u subotu navečer, a prekinuta u ranim jutarnjim satima i ovoga je puta obilovala uvredama na račun političkih protivnika, ali i međunarodne zajednice, te drugih neistomišljenika. Jedinstveni su bili samo u čestitkama i pljesku pobjednici Eurosonga Mariji Šerifović, navode mediji u Beogradu.

Tijekom noćne rasprave Nikolić je odbio prijedlog Tadićeve Demokratske stranke (DS) da se rasprava o njegovom razriješenju i izbor Oliver Dulića (DS) za novog predsjednika srbijanskog parlamenta objedine, pa je Dušan Petrović u ime DS-a taj prijedlog povukao. Potom je Nikolić, nakon dvosatne rasprave tijekom koje su se za govornicom najčešće nalazili zastupnici radikala, vođenje sjednice prepustio najstarijem potpredsjedniku i nekada bliskom Miloševićevu suradniku, socijalistu Milutinu Mrkonjiću, izvješćuju mediji napominjući kako se sjednica nastavlja u nedjelju u 11 sati.

Unatoč burnom događanju u srbijanskom parlamentu, glavna tema tiska i medija u nedjelju je u Srbiji prva pobjeda te zemlje na Eurosongu. Nakon proglašenja pobjede na beogradskim i ulicama gradova diljem Srbije mladi su slavili noseći zastave i paleći baklje. Slavilo se vrlo bučno i masovno, a pobjednička pjesma "Molitva" odzvanjala je na ulicama sve do jutarnjih sati.