Svijet
0

Beograd: Nastavljaju se pregovori o novoj vladi?

FENA
Predsjedništvo Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića odlučilo je u četvrtak da sljedećih nekoliko dana "nastavi napore" da Srbija dobije demokratsku vladu i predsjednika Skupštine Srbije, javlja Hina.

U priopćenju podijeljenom novinarima nakon sjednice duge više od šest sati, navodi se da će DS nastaviti s nastojanjem za formiranje nove vlade "ne odstupajući od principa kojima se i do sada rukovodila, braneći i volju građana izraženu na izborima 21. siječnja i viziju demokratske i europske budućnosti Srbije i boljeg života svih njenih građana".

DS također navodi da smatra da "u iznimno važnom povijesnom trenutku u kojem se Srbija danas nalazi, nastavak europskih integracija uz očuvanje teritorijalnog integriteta nije moguće ostvariti ukoliko dođe do nasilnog prekida povijesno-političkog tijeka određenog 5. listopada 2000. godine", (kad je pao Miloševićev režim).

Nitko od dužnosnika DS-a nakon sjednice nije se obratio novinarima, a Radio B92 tvrdi da će uvjet za mogući dogovor s Demokratskom strankom Srbije (DSS) Vojislava Koštunice o formiranju nove vlade Srbije biti smjena radikala Tomislava Nikolića, prije tri dana izabranog za predsjednika Skupštine Srbije.

Pregovori DS-a, DSS-a i stranke G17 Plus Mlađana Dinkića o formiranju demokratske vlade posve su prekinuti nakon što je Nikolićev izbor podupro u parlamentu i Koštuničin DSS, uz radikale i socijaliste.

DSS je ranije u pregovorima zahtijevao da Koštunica ostane premijer, te da ta stranka zadrži ministarstvo policije i Sigurnosno-informativnu agenciju (BIA), a po nekim informacijama i Ministarstvo obrane, na što DS nije pristajao.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je u utorak, nakon izbora Nikolića za predsjednika Skupštine, zatražio od Srpske radikalne stranke, DSS-a i Socijalističke partije da ga do petka, 11. svibnja, obavijeste imaju li skupštinsku većinu za formiranje nove vlade, kako bi u suprotnom mogao u ponedjeljak, 14. svibnja kad istječe ustavni rok za njeno formiranje, raspustiti Skupštinu Srbije i raspisati nove parlamentarne izbore.