Svijet
0

Beograd: Napadnut stan političarke Vesne Pešić

FENA
Nepoznata osoba bacila je u četvrtak poslijepodne komad asfalta u prozor stana Vesne Pešić, dužnosnice Građanskog saveza Srbije i zastupnice u srbijanskom parlamentu.

Pešić je za Radio B92 ocijenila da je ovaj napad na njezin stan u središtu Beograda posljedica njenog političkog djelovanja.

"Ovo se nije događalo ni u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, niti za vrijeme ratova. Ja sam tada bila antiratna aktivistkinja, ali me nitko nije dirao, a sada je u Srbiji toliko podignuta temperatura da će nas ubijati po ulici", kazala je Pešić, koja je osnivačica Antiratne akcije u Beogradu i sve do prije nekoliko godina predsjednica Građanskog saveza Srbije (GSS), koji je danas u koaliciji s Liberalno-demokratskom partijom (LDP) Čedomira Jovanovića, Socijaldemokratskom unijom Žarka Koraća i Ligom socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Predsjednik Srbije Boris Tadić osudio je incident i zatražio od nadležnih organa da Vesni Pešić pruže odgovarajuću zaštitu, dok je LDP priopćio da napad na nju nije prvi, navodeći da je glasnogovornik te stranke Marko Karadžić pretučen prije nekoliko dana, da je napadnuta privatna imovina predsjednice GSS-a Nataše Mićić, te da je najnoviji napad na stan Vesne Pešić "dokaz nemoći politike koja neminovno odlazi u povijest".

"Naša koalicija neće promijeniti svoju politiku o nužnosti osude genocida u Srebrenici, kao ni stavove o Kosovu, o neophodnosti lustracije, niti o ostalim uvjetima bez kojih nema moderne, europske Srbije", priopćio je LDP, koji je u srijedu najavio podnošenje rezolucije Skupštini Srbije, kojom će tražiti osudu genocida u Srbiji i ostalih zločina koje su srbijanske vlasti počinile u ratovima u bivšoj SFRJ.