Svijet
0

Beograd: Najavljeno novo izručenje srbijanskom pravosuđu

FENA
Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu najavio je u ponedjeljak da će Damir Sireta, osumnjičen za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, "najvjerojatnije" biti izručen Srbiji iz Norveške.

Kako je novinarima u ponedjeljak kazala glasnogovornica Okružnog suda Ivana Ramić, Sireta, osumnjičen za ubojstvo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika, bio je nedostupan srbijanskom pravosuđu te je istraga protiv njega bila prekinuta.

Sireta je u studenom 2006. godine uhićen u Norveškoj a njegovo izručenje zatražila je i Hrvatska gdje je u odsutnosti osuđen na 12 godina zatvora.

U Specijalnom sudu za ratne zloèine se u ponedjeljak poslije podne nastavlja ponovljeno suðenje optuženima za ratni zloèin na Ovčari 1991. godine, za koji je optuženo 17 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica".

Presudu tog suda, kojom je 14 optuženih bilo osuđeno, a dvojica su bila oslobođena, ukinuo je prošle godine Vrhovni sud Srbije zbog navodno pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i naredio novo suđenje.