Svijet
0

Beograd: Koštuničina vlada je samo tehnička

FENA
Do formiranja nove srbijanske vlade na temelju rezultata parlamentarnih izbora održanih 21. januara, sadašnja vlada samo je "tehnička", a premijer Vojislav Koštunica je nema pravo više predstavljati, javili su u utorak beogradski elektronski mediji.

Beogradska agencija Beta u utorak je dobila vladin zaključak od 1. februara u kojem se uz ostalo navodi da je "prestankom mandata vlade, predsjedniku vlade prestalo pravo zastupati i predstavljati vladu u svim pitanjima kojima se utvrđuje i vodi politika Republike Srbije".

Vlada kojoj je prestao mandat može samo obavljati tekuće poslove, a ne može predlagati zakone i opće akte, osim ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države i interesi obrane, navodi se u vladinom saopćenju.

Beogradski radio B92 u komentaru tog saopćenja ističe da je istog dana kada je srbijanska vlada svojim zaključkom sebe proglasila tehničkom, Republička izborna komisija odlučila je da izbori budu ponovljeni na 6 biračkih mjesta i stavila izvan snage već objavljene konačne rezultate parlamentarnih izbora. Tom odlukom, kako navodi B92 , rokovi za konstituiranje skupštine Srbije i izbor vlade produžit će se za 2 do 3 tjedna.

Bivši sudac Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević je izjavio za B92 da je zaključak vlade neustavan jer do izbora nove vlade ona obavlja svoju funkciju te da je "zaključak kojim vlada sama sebe ukida bježanje od odgovornosti u dramatičnim trenucima za Srbiju kada niko nema pravo to činiti". Kako je određivanje statusa Kosova upravo sada aktualno, Ivošević je podsjetio da postoje dokumenti i vlade i parlamenta sa stajalištima o Kosovu, prenijela je Hina.