Svijet
0

Beograd: Izaslanstvo BiH na konferenciji "Okoliš za Evropu"

FENA
Beograd
Beograd
U organizaciji UNECE i Srbije kao zemlje domaćina, u Beogradu se od 10. do 12. listopada, pod radnim nazivom "Građenje mostova za budućnost" održava ministarska konferencija Paneuropskih zemalja i predstavnika SAD, Kanade i Izraela "Okoliš za Europu".

Na konferenciji sudjeluje 51 zemlja s preko 2000 sudionika. Do danas je održano pet ovakvih konferencija, dok je ovaj značajni procese pokrenut 1991. godine od strane Josefa Vavrouseka, ministra okoliša tadašnje Čehoslovačke.

Cilj UNECE aktivnosti i 6. konferencije je osigurati zajedničke platforme za suradnju na poboljšanju stanja okoliša, odnosno smanjenje zagađenja, kao i minimiziranje štete u okolišu te izbjegavanje ugrožavanja uvjeta životne sredine budućih generacija.

Kako je priopćeno iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, u izaslanstvu BiH na konferenciji u Beogradu sudjelovao je federalni resorni ministar Nevenko Herceg i njegov savjetnik Tomislav Lukić.

Uz aktivno sudjelovanje u radu sjednica i radionica izaslanstvo je ostvarilo niz kontakata s međunarodnim institucijama i održala bilateralne sastanke prvenstveno sa zemljama u najbližem okruženju kao što su Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Makedonija i Srbija.

Razmijenjena su iskustva na stvaranju i primjeni zakona iz područja zaštite okoliša u regiji, radu agencija i fondova za zaštitu okoliša, institucija za zaštitu prirode te je dogovoreno potpisivanje memoranduma o razumijevanju između sudionika bilateralnih razgovora.

Najrazvijenije zemlje u regiji koje su odmakle u stvaranju i primjeni pravnih okvira zaštite okoliša ponudili su nesebičnu pomoć i razmjenu iskustva u ovoj oblasti koja polako ali sigurno zauzima svoje mjesto i položaj u ukupnoj društvenoj zajednici.

Kako se navodi u priopćenju, "Okoliš za Europu", veoma je važan proces, s obzirom da je u okviru njega donesen veliki broj odluka od fundamentalnog značaja za poboljšanje stanja okoliša u Europi, dok je jedan od najznačajnijih svakako Aarhuska konvencija donesena prije nekoliko godina.

Na ovogodišnjoj konferenciji se definirala zajednička platforma za suradnju na poboljšanju stanja okoliša i za rad usmjeren ka usuglašavanju politika za zaštitu okoline u regiji.

Posebna aktivnost se vodila na usvajanja dokumenta "Jačanje regionalne suradnje u Jugoistočnoj Europi u oblasti klimatskih promjena", te osnivanje virtualnog centra SEE za klimatske promjene u Beogradu, kao i drugi dokumenti.

Za sudionike Konferencije prijem je organizirao dopredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić, dok je svečanu večeru za sudionike ministarskog nivoa upriličio predsjednik Srbije Boris Tadić, navodi se u priopćenju.