Svijet
0

Beograd: Istraga o pozadini atentata na Đinđića

FENA
Specijalni tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala Slobodan Radovanović saopćio je u četvrtak da je počelo prikupljanje podataka o pozadini atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića te da na tome već radi radna skupina MUP-a Srbije.

Unatoč tome što je predmet "Pozadina atentata na Zorana Đinđića" proglašen službenom tajnom, specijalni tužitelj je - zbog velikog zanimanja javnosti - naveo da se ispituje ko je odgovoran za to što su krajem 2001. godine šefovi i pripadnici kriminalnog "zemunskog klana", koji su 2003. godine sudjelovali u ubistvu premijera, pušteni iz pritvora.

"Na osnovi činjenica iz predmeta, pripadnici 'zemunskog klana' bez zakonske osnove pušteni su iz pritvora", naveo je Radovanović u saopćenju, te dodao da se "sve mora ispitati, sve što je prethodilo atentatu, a to znači da se moramo vratiti u vrijeme kad su vođe 'zemunskog klana' i cijeli klan bili uhapšeni, a zatim pušteni".

Saopćenje specijalnog tužitelja uslijedilo je nakon što već nekoliko dana po medijima polemiziraju tada nadležni tužitelji o tome ko je odgovoran za oslobađanje vođa "zemunskog klana" koji su bili uhapšeni zbog krivotvorenja isprava i pod istragom zbog otmica i drugih kriminalnih radnji, prenijela je Hina.

Tadašnji nadležni okružni tužitelj Rade Terzić optužuje niže, općinske tužitelje unatoč tome što im je upravo on izdao obaveznono uputstvo o puštanju osumnjičenih na slobodu, koje su oni po zakonu morali provesti.

Ispitivanje pozadine ubistva premijera Đinđića, koji je ubijen u dvorištu zgrade Vlade u Beogradu 12. marta 2003. godine, tražili su i pravni zastupnici njegove obitelji na suđenju 12-orici optuženih za atentat, ali je sudsko vijeće sve njihove prijedloge odbilo.

Vođe "zemunskog klana", Dušan Spasojević i Mile Luković, čije se puštanje na slobodu 2001. godine sada ispituje, ubijeni su u policijskoj akciji u martu 2003. godine, dok je 12 pripadnika bivše jedinice za specijalne operacije i članova kriminalnog zemunskog klana nakon četverogodišnjeg suđenja osuđeno u maju ove godine.

Zapovjednik te formacije Milorad Ulemek Legija i snajperist Zvezdan Jovanović osuđeni su na najteže kazne - 40 godina zatvora.

Četvorica optuženih dobili su 35 godina zatvora, petorica 30, dok je jedan optuženi, kojega je teretilo za pomaganje počiniteljima nakon kaznenog djela, osuđen na osam godina zatvora.