Svijet
0

Beograd i Priština danas o vjerskom i kulturnom naslijeđu

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Pregovori Beograda i Prištine o budućnosti Kosova u Beču, koji su počeli 21. februara, nastavljaju se danas razmatranjem prijedloga izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koji se tiče zaštite kulturnog i vjerskog naslijeđa u toj pokrajini.

Ahtisaarijev prijedlog predviđa da Kosovo neće imati zvaničnu religiju, ali ujedno predviđa autonomiju i zaštitu svih vjeroispovjesti, njihove imovine i njihovih objekata.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na Kosovu bit će pružena dodatna sigurnost i druge određene vrste zaštite, prava, privilegija i imuniteta, uključujući garancije protiv eksproprijacije, potpuno diskreciono pravo u upravljanju svojom imovinom i pristupu svojim objektima.

SPC će moći slobodno da prima donacije i podršku od bilo koje institucije, pod uslovom da se to obavlja na potpuno transparentan način, stoji u Aneksu 5.

SPC, njeni manastiri, crkve i drugi vjerski i kulturni lokaliteti od posebnog značaja za zajednicu kosovskih Srba dobit će neophodno fizičko osiguranje, a glavnu odgovornost za pružanje ove vrste osiguranja imat će kosovske agencije za provođenje zakona.

Međunarodne snage nastavit će osiguravati devet glavnih srpskih vjerskih i historijskih objekata do donošenja odluke o prenosu ove odgovornosti na Kosovsku policijsku službu.

Prema Ahtisaarijevom prijedlogu previđeno je uspostavljanje 45 zaštitnih zona oko najznačajnijih crkava i manastira, kao i historijskih spomenika.

Zaštitnim zonama bit će zabranjene ili ograničene izvjesne aktivnosti koje mogu da imaju štetan utjecaj na historijski, kulturni i prirodni ambijent oko objekata, ili da ozbiljno remete monaški način života, ali njima neće biti ugrožena imovinsko-vlasnička prava.

Od 45 zaštitnih zona, bit će uspostavljene zone oko manastira Visoki Dečani, Pećke Patrijaršije, manastira Gračanica, manastira Devič i Manastira Gorioč, manastira Budisavci, Istorijskog centra Prizrena, sela Velika Hoča i oko brojnih drugih lokaliteta.

Također, prijedlog predviđa osnivanje Savjeta za nadgledanje provođenja, uz učešće lokalnih i međunarodnih predstavnika, koji će nadgledati i pomagati rpovođenje rješenja u dijelu koji se odnosi na zaštitu srpskog vjerskog i kulturnog naslijeđa na Kosovu.

Od vlasti u Srbiji se očekuje da vrate arheološke i etnološke eksponate, koji su pozajmljeni iz muzeja na Kosovu 1998-1999. godine. Pregovori se nastavljaju u četvrtak razmatranjem aneksa 9 i 10, koji se tiču budućeg civilnog međunarodnog prisustva, Aneksa 11 - o međunarodnom vojnom prisustvu - i Aneksa osam o sektoru sigurnosti.

Pregovori se završavaju u petak, 2. marta, razmatranjem Aneksa 12 koji sadrži plan implementacije rješenja.

Pregovori o budućnosti Kosova, prema planu kancelarija izaslanika UN za Kosovo, trebalo bi da budu okončani još jednom rundom, ovaj put na višem nivou, 10. marta, podsjeća Tanjug.

Tada bi izaslanik UN za Kosovo Martti Ahtisaari, kako je najavio, trebalo da Beogradu i Prištini predstavi svoju izmijenjenu verziju prijedloga.