Svijet
0

Beograd: "Hongkonški" model za Kosovo glavna tema

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon četvrtog kruga pregovor Beograda i Prištine s pregovaračkom trojkom o Kosovu održanih u ponedjeljak u Beču, beogradski mediji u utorak glavnu pažnju posvećuju srbijanskom prijedlogu da Hong Kong bude primjer za rješenje budućeg statusa Kosova.

Srbijanski predsjednik je poslije pregovora precizirao da je "spominjanjem primjera Hong Konga beogradsko izaslanstvo još jednom osnažilo prijedlog suštinske autonomije, kao primjer koji pokazuje da taj model funkcionira jedno desetljeće".

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u utorak je agenciji Beta izjavio da će pregovarački tim Beograda za nastavak pregovora o statusu Kosova pripremiti "usporedni prikaz modela suštinske autonomije koji se nudi Prištini i postojećeg primjera Hong Konga".

Po njegovim riječima time će se pokazati da je "najviši stupanj autonomije za Kosovo konkretno, realno i najbolje rješenje".

"Uvjereni smo da ćemo tijekom sljedećeg razgovora u Bruxellesu pružiti snažne argumente i dokaze da je to put koji nas vodi postizanju sporazuma, i što je najvažnije, taj sporazum bi bio u punoj suglasnosti s Poveljom UN i Ustavom Srbije", naveo je Koštunica.

Predsjednik nevladine udruge Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je prijedlog Beograda o primjeni modela Hong Konga na Kosovu "iznenađujući i neozbiljan, ali i nepovoljniji po Srbiju od plana Marttija Ahtisaarija".

"Ta ponuda je iznenađujuća jer se Beograd zaklinjao na očuvanje suvereniteta Srbije na Kosovu, dok model Hong Konga podrazumijeva da se na određeno razdoblje taj suverenitet prenese na nekog drugog", rekao je Janjić za novosadski "Dnevnik" i ocijenio da je riječ "o neozbiljnom prijedlogu jer je teško očekivati da se neovisno Kosovo bilo kada reintegrira u Srbiju.(...) Srbija nije Kina, niti je Kosovo Hong Kong", kazao je Janjić.

Dugogodišnji dopisnik "Politike" iz Kine Dragoslav Rančić izjavio je da je model Hong Konga ne može primijeniti na Kosovo uz ostalo i zbog toga što i u Hong Kongu i u Kini žive Kinezi, dok na Kosovu živi "90 posto Albanaca koji ne žele živjeti sa Srbima".

Govoreći o tome da Hong Kong od 1997. koristi kinesku himnu kao svoju, i da je u vojarni nenaoružana kineska vojska te da se svako jutro podiže kineska zastava i intonira kineska himna, Rančić je upitao: "Možete li zamisliti da se Priština budi uz zvuke 'Bože pravde'".