Svijet
0

Beograd dobio službeni poziv za bečke razgovore

FENA
Beograd
Beograd
Beogradske novine i elektronski mediji u petak objavljuju da su vlasti u Beogradu u četvrtak primili i formalni poziv za sastanak s međunarodnom posredničkom trojkom za status Kosova 30. audgusta u Beču, gdje će, na odvojenim sastancima, medijatori razgovarati s izaslanstvom Beograda i izaslanstvom Prištine.

Većina listova piše kako se sada u Beogradu državni vrh mora konačno dogovoriti tko će za dvije sedmice ići u Beč.

Tako beogradski "Glas javnosti" neslužbeno doznaje i da bi srpski predsjednik i premijer Boris Tadić i Vojislav Koštunica možda već u petak trebali održati konsultacije o novim postavkama za Beč, pri čemu se ponavlja pitanje hoće li i predstavnici oporbe ovoga puta pristati na izravno uključivanje u pregovarački proces i demonstriranje političkog jedinstva kako to radi izaslanstvo iz Prištine.

Glasnogovornik vlade Srbije Milivoje Mihajlović kazao je za Glas javnosti da se u političkom sastavu ne očekuju promjene, a izmjene bi "možda bilo samo među stručnjacima". Dogovor o prvima bi mogao biti potvrđen već u petak, dok će lista stručnjaka biti sastavljena nakon što se u Beču odrede tačne teme i samim tim potrebni profili stručnjaka.

List navodi da okosnicu beogradskog tima čine srpski predsjednik i premijer te šef diplomacije Vuk Jeremić kao i ministar za Kosovo Slobodan Samardžić. Uz njih će mjesto imati i savjetnici, što znači da će s Koštuničine strane vjerojatno i dalje sjediti Aleksandar Simić, a s Tadićeve netko od dosadašnjih stručnjaka.

Glas javnosti doznaje i da su najave o mogućem angažiranju u pregovaračkom timu bivšeg ministra vanjskih poslova Vuka Draškovića, kao "čovjeka s dragocjenim iskustvom", samo medijske špekulacije.