Svijet
0

Beograd: Demokrati traže smjenu ministra policije

FENA
Srbijanski ministar policije Dragan Jočić
Srbijanski ministar policije Dragan Jočić
Demokratska stranka (DS) srbijanskog predsjednika Borisa Tadića zatražila je u nedjelju hitnu smjenu ministra policije Dragana Jočića zbog subotnjeg ubistva svjedoka-pokajnika Zorana Vukojevića i ubojstva člana kriminalnog "zemunskog klana" Zorana Povića.

U saopćenju te stranke navodi se da "svirepa ubistva" Povića i Vukojevića nisu samo pokušaj ometanja procesa optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića, u kojem je Vukojević bio svjedok-pokajnik, već i pokušaj zastrašivanja svjedoka i drugih sudionika u procesu.

I izvanparlamentarna Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, bivšeg potpredsjednika vlade Srbije i najbližeg saradnika Đinđića, zatražila je u saopćenju smjenu ministra Jočića. Ta je stranka ocijenila da je Vukojević ubijen zato što je bio "jedini preostali svjedok koji je izravno ukazivao na povezanost najbližih saradnika Vojislava Koštunice s ubojstvom Zorana Đinđića", te da je ubijen kako ne bi bila otkrivena politička pozadina Đinđićevog ubojstva.

Ministar policije Jočić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije u nedjelju ocijenio da ubistvo Vukojevića predstavlja "obračun između pripadnika iste kriminalne skupine" i da je posljedica "straha od određenih svjedočenja".

Ubijeni Vukojević, čije je napola spaljeno tijelo nađeno u subotu poslijepodne na izlasku iz Beograda uz autoput za Zagreb, bivši je policajac i tjelohranitelj nekadašnjeg šefa "zemunskog klana" Dušana Spasojevića Šiptara (ubijenoga u policijskoj akciji "Sablja" u martu 2003. godine), te je bio svjedok-pokajnik u procesu za atentat na premijera Đinđića i procesu protiv pripadnika "zemunskog klana", optuženih za brojna ubistva, otmice, iznude i druga brojna kaznena djela.

U oba postupka prvooptuženi je bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki Milorad Ulemek Legija, uz kojega su optuženi pripadnici te jedinice i pripadnici zločinačkog "zemunskog klana".