Svijet
0

Benjamin Mixon: Ovo je etničko čišćenje Kurda

FENA
Zapovjednik američkih vojnih snaga raspoređenih na sjeveru Iraka general Benjamin Mixon ocijenio je u srijedu da nova serija bombaških napada na Kurde predstavlja etničko čišćenje, odnosno genocid.

"Ovo je čin etničkog čišćenja ili, ako hoćete, gotovo genocid", rekao je general Mixon američkoj televizijskoj mreži CNN.

Nakon 24 sata spasilačkih akcija američke vojske, iračkih snaga sigurnosti i lokalnih službi broj žrtava u nizu usklađenih bombaških napada u dva kurdska sela na sjeverozapadu Iraka je više od 250 mrtvih i 350 ranjenih.

Najveći bombaški napad u dosadašnjem toku iračkog sukoba izvelo je, kako se navodi, pet bombaša-samoubica koji su detonirali eksplozivne naprave smještene u cisternama punim goriva.

Ubijeni u selima Al-Khataniyah i Al-Adnaniyah, u pokrajini Niniva, u kojima su izvedeni napadi, bili su pripadnici kurdske zajednice, Jazidi, koje radikalni islamisti smataju nevjernicima.

Američke vlasti su za napade okrivile iračko krilo Al-Qaide, s obzirom na to da su pripadnici te terorističke mreže i ranije bili veoma aktivni na sjeverozapadu Iraka.