Svijet
0

Benedikt XVI. možda će tokom posjete Turskoj posjetiti džamiju

FENA
Tokom posjete Turskoj od 28. novembra do 1. decembra papa Benedikt XVI. možda će u Istanbulu posjetiti veliku džamiju Sultanahmet, poznatu kao Plava džamija, pišu u subotu talijanski mediji.

Benedikt XVI. postao bi drugi papa koji je posjetio džamiju, a prije njega to je učinio Ivan Pavao II. tijekom posjeta Damasku 2001.

Vatikan još nije potvrdio mogućnost, a u planu posjeta Benedikta XVI. Turskoj bio je predviđen samo posjet Aji Sofiji, koja je najprije bila kršćanska crkva, pa zatim džamija, dok je Ataturk nije proglasio muzejom.

Ni talijansko ministarstvo vanjskih poslova još nije potvrdilo mogućnost Papina posjeta džamiji, nego samo navode kako program posjeta Turskoj još nije zaključen.

U međuvremenu se u Turskoj pripremaju posebne mjere sigurnosti za Papin posjet. U Ankari i Istambulu bit će angažirano između 6.000 i 10.000 policajaca, a posebna skupina od 25 turskih specijalaca bit će stalno u Papinoj pratnji. Papa i pet kardinala u njegovoj pratnji mogli bi nositi i zaštitni prsluk.

U organizaciji sigurnosnih mjera s turskim tajnim službama surađuju talijanska tajna službe, švicarska straža, vatikanska žandarmerija, ali i izraelski Mosad.