{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Benedict XVI prvi papa koji je posjetio njujoršku sinagogu

F
19.4.2008. u 10:17
0
0
Benedict XVI prvi papa koji je posjetio njujoršku sinagogu
0
Benedict XVI prvi papa koji je posjetio njujoršku sinagogu
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI u petak je posjetio sinagogu u New Yorku i tamošnjim židovima čestitao blagdan Pashe.
"Došao sam s radošću, kako bih židovskoj zajednici iskazao moje uvažavanje i

"Srdačno Shalom! Willkommen!", pozdravio je papu na hebrejskom i njemačkom rabin Arthur Schneider rodom iz Beča, prenosi Reuters. Schneider, koji je preživio holokaust, u kratkom je nagovoru pohvalio napredak u odnosima između židova i kršćana.

"Od Drugog vatikanskog koncila sredinom 60-ih godina postignut je veliki napredak", izjavio je Schneider, naglašavajući važnost dijaloga između dviju religija i potrebu njegova nastavka.

"Obojica smo doživjeli holokaust, ali smo osjetili i okus slobode", dodao je.

Ni Schneider ni papa nisu spomenuli napetosti između židova i Vatikana zbog katoličke molitve u obredima Velikog petka, koja sadrži zaziv za obraćenje židova.

Papin posjet sinagogi naknadno je uvršten u program šestodnevnog boravka poglavara Katoličke crkve u Sjedinjenim državama. Krugovi bliski Vatikanu opisali su posjet kao gestu dobre volje.

Benedikt XVI. u četvrtak je za vrijeme susreta sa židovima u Washingtonu podsjetio na zajedničke korijene kršćana i židova. Dijalog između dviju religija nakon Koncila "temeljito je promijenio odnose na bolje", izjavio je pritom papa, a prenosi DPA.

Dolazak u sinagogu uoči Pashe, blagdana kojim se židovi sjećaju izlaska iz Egipta, treći je posjet poglavara Katoličke crkve sinagogi. Benedikt XVI. već je 2005. boravio u sinagogi u Koelnu, a njegov predhodnik, papa Ivan Pavao II. posjetio je 1986. rimsku sinagogu.

Nastavak afere Pukanić

19.04.2008. u 10:35
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: