Svijet
0

Benazir Bhutto u kućnom pritvoru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pakistanska policija opkolila je u petak oklopnim vozilima kuću opozicijske liderke i bivše premijerke Benazir Bhutto u Islamabadu da bi onemogućila održavanje protesta zbog odluke predsjednika Perveza Musharrafa da uvede vanredno stanje u zemlji.

Bhutto se formalno ne nalazi u kućnom pritvoru, izjavio je ministar informacija Tarik Aziz, dodajući kako vlast u Pakistanu ne može dozvoli da bilo koji lider održi bilo kakav protestni miting.

"Zakon je jednak za sve i prema bilo kome ko ga ugrožava postupit će se u skladu s propisima", izjavio je Aziz agenciji AP.

Međutim, ministar željeznica šejh Rashid Ahmed izjavio je agenciji Reuters da je Bhutto u kućom pritvoru.

"To je privremeno i učinjeno je s namjerom da se spriječi njen odlazak na miting", rekao je Ahmed.

I neimenovani policijski zvaničnik rekao je da je policija opkolila kuću bivše premijerke da bi je zaustavila ukoliko pokuša krenuti na protesni miting koji bi trebalo da počene u 13 sati po lokalnom vremenu u Rawalpindiju, u okolini Islamabada.

Pakistanska narodna partija, stranka Benazir Bhutto, saopćila je da policija već tri dana drži u okruženju oko 5000 njenih simpatizera u Rawalpindiju.

Gradonačelnik Rawalpindija je izjavio kako postoje "pouzdani izvještaji" da se šest ili sedam bombaša samoubica pripremalo da napadne skup, javio je AP.

Današnja akcija pokazala je da sedmicu dana nakon što je ukinuo ustav predsjednik Pervez Musharraf nije odustao od pritiska na političke suparnike uprkos tome što je objavio u četvrtak da će se izbori održati samo mjesec dana kasnije nego što je prvobitnio planirano.

Ta objava je uslijedila nakon intenzivnog pritiska iz Sjedinjenih Država, njegovoga vodećeg međunarodnog sponzora.

Današnji potezi dodatno će pogoršati odnoser s Bhutto, bivšom premijerkom, i naškoditi mogućnosti da dvoje prozapadnih lidera formiraju postizbornu alijansu koja bi se suprotstavila vjerskim ekstremistima.

"Osuđujemo ovaj vladin potez. To pokazuje da se ova vlada plaši popularnosti Benazir Bhutto i ne želi da ona bude među masom", izjyavio je senator Bababasr Awan, pravni zastupnik Bhutto.

Odluka Bhutto da se pridruži protuvladinim protestima protiv Musharrafa još je jedan udarac vojnom lideru čija je popularnost u padu u ovoj godini zbog sve većeg neraspoloženja prema vojnoj vladavini i zbog neuspjeha njegove vlade da suzbije nasilje islamskih militanata.

Bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto pokušala je u petak izaći iz svoje kuće u Islamabadu kako bi prisustvovala zabranjenom skupu koji je organizirao njen pokret, ali ju je policija zaustavila i opkolila njenu kuću, izjavio je njezin glasnogovornik.