Svijet
0

Benazir Bhutto se vraća u Pakistan 18. oktobra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto, koja je u egzilu, odlučila je da datum njenog povratka u Pakistan bude 18. oktobar usprkos pozivu predsjednika Perveza Musharrafa da ga odgodi, izjavio je u četvrtak glasnogovornik njezine stranke.

Premijerka i general Musharraf, koji je prije osam godina preuzeo vlast državnim udarom, došli su do zaključivanja sporazuma o podjeli vlasti uz pomoć općih izbora koji su predviđeni za polovinu januara.

Musharraf, koji je u subotu pobijedio na predsjedničkim izborima nakon indirektnog glasanja u parlamentu i pokrajinskim skupštinama, ipak nije mogao biti proglašen ponovo izabranim. Njegova sudbina zavisi od presude Vrhovnog suda kome se obratila opozicija koja smatra da se Musarraf ne može birati.

Presuda neće biti izrečena prije 17. oktobra. Musharraf je zato ocijenio da je bolje da se Bhutto iz egzila vrati poslije odluke Vrhivnog suda.

Glasine koje je proširila štampa govore o tome da bi Musharraf mogao nametnuti ratni zakon, ako najviši sud poništi njegov reizbor.

Pakistanski šef države je amnestirao Benazir Bhutto od optužbi za korupciju koje su je otjerale u egzil 1999. godine, što je bio jedan od uvjeta koje je ona postavila kako bi došlo do vjerovatne podjele vlasti. Podjela vlasti bi se mogla ostvariti zahvaljujući savezu Musharrafove stranke i utjecajne Stranke pakistanskih naroda na izborima.

Bhutto bi, prema sporazumu, ponovo dobila svoje mjesto šefa vlade.