Svijet
0

Benazir Bhutto se iz egzila vraća u Pakistan 18. oktobra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto obećala je u petak da će se u Pakistan vratiti iz egzila 18. oktobra kako bi učestvovala na parlamentarnim izborima predviđenim krajem 2007. ili početkom 2008., objavila je njena stranka. Benazir je bila prva i jedina žena premijer u historiji Islamske Republike Pakistan.

Ona stiže 18. oktobra u Karači, "glavni privredni grad" i najveći grad u zemlji, saopćio je na konferenciji za štampu Makhdoom Amin, potpredsjednik Stranke pakistanskog naroda (PPP).

"Imam dobre vijesti za narod, Benazir Bhutto stiže 18. oktobra i sletjet će u Karači", rekao je zvaničnik stranke uz mnogobrojne usklike njenih pristalica.

Prva i jedina žena premijer Islamske Republike Pakistan, nuklearne sile od 160 miliona stanovnika, još nije objavila da li je postignut napredak u pregovorima s predsjednikom Pervezom Musharrafom, vezano za buduću raspodjelu vlasti u kojoj ona želi da zadrži mjesto premijera.

Zbog uticajne podrške PPP-a Musharrafu na predsjedničkim izborima, koji se održavaju polovinom oktobra, Butto zahtijeva od predsjednika da odustane od funkcije zapovjednika oružanih snaga armije i da raspusti parlament.

U slučaju dogovora s Musharrafom trebalo bi predvidjeti odustajanje od sudskog gonjenja za korupciju protiv Benazir Bhutto i njenog supruga te njenih najbližih suradnika, i traži se amandman na ustav koji propisuje da se niko ne može birati više od dva puta na mjesto premijera.