{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Benazir Bhutto se iz egzila vraća u Pakistan 18. oktobra

F
14.9.2007. u 18:00
0
0
Benazir Bhutto se iz egzila vraća u Pakistan 18. oktobra
0
Benazir Bhutto se iz egzila vraća u Pakistan 18. oktobra
Foto: AP
Bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto obećala je u petak da će se u Pakistan vratiti iz egzila 18. oktobra kako bi učestvovala na parlamentarnim izborima predviđenim krajem 2007. ili početkom 2008., objavila je njena stranka. Benazir je bila prva i jedina žena premijer u historiji Islamske Republike Pakistan.
Ona stiže 18. oktobra u Karači, "glavni privredni grad" i najveći grad u zemlji, saopćio je na konferenciji za štampu Makhdoom Amin, potpredsjednik Stranke pakistanskog naroda (PPP).

"Imam dobre vijesti za narod, Benazir Bhutto stiže 18. oktobra i sletjet će u Karači", rekao je zvaničnik stranke uz mnogobrojne usklike njenih pristalica.

Prva i jedina žena premijer Islamske Republike Pakistan, nuklearne sile od 160 miliona stanovnika, još nije objavila da li je postignut napredak u pregovorima s predsjednikom Pervezom Musharrafom, vezano za buduću raspodjelu vlasti u kojoj ona želi da zadrži mjesto premijera.

Zbog uticajne podrške PPP-a Musharrafu na predsjedničkim izborima, koji se održavaju polovinom oktobra, Butto zahtijeva od predsjednika da odustane od funkcije zapovjednika oružanih snaga armije i da raspusti parlament.

U slučaju dogovora s Musharrafom trebalo bi predvidjeti odustajanje od sudskog gonjenja za korupciju protiv Benazir Bhutto i njenog supruga te njenih najbližih suradnika, i traži se amandman na ustav koji propisuje da se niko ne može birati više od dva puta na mjesto premijera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: