Svijet
0

Benazir Bhutto posthumno dobila irsku nagradu za mir

FENA
Pakistanska opozicionarka Benazir Bhutto, ubijena u četvrtak 27. decembra 2007. u samoubilačkom napadu, dobila je posthumno irsku nagradu za mir Tipperary, saopćili su u utorak organizatori.

"Bhutto je vodila sve svoje bitke zahvaljujući dijalogu i debati. Ona je primjer za sve one koji se ne koriste terorizmom ili ne popuštaju terorizmu", naglašeno je u konvenciji Tipperary nagrade.

Ova nagrada, osnovana 1984., dodijeljena je ranije južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mandeli, ruskom Mihailu Gorbačovu i američkom Billu Clintonu.

"Dodjela nagrade za mir Benazir Bhutto trebalo bi da posluži kao podsticaj onima koji traže demokratiju i pomirenje u svojoj zemlji", navodi se dalje u konvenciji.

"Bhutto je bila žena nevjerojatne hrabrosti koja se vratila iz egzila da vodi svoju stranku na sljedećim izborima. Ona je znala sve rizike kojima se izlaže vraćajući se kući ali, ona je to učinila jer je smatrala da je potrebna svojoj zemlji i pakistanskom narodu", naglašeno je u konvenciji.

Nagrada će biti dodijeljena u aprilu na Međunarodnom festivalu mira u irskoj općini Tipperary, po kojoj ova nagrada nosi ime.