Svijet
0

Benazir Bhutto objavila "rat diktaturi"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto objavila je u subotu "rat diktaturi", dan poslije kratkog kućnog pritvora, nastavljajući tako s pritiskom na vlast predsjednika Perveza Musharrafa koji je obećao da će ukinuti vanredno stanje za mjesec dana.

Za vrijeme svog prvog izlaska iz kuće u Islamabadu, nakon što joj je u noći ukinut kućni pritvor, Bhutto je došla na demonstracije novinara koji traže slobodu štampe.

Ona je preko megafona održala govor vičući da će "voditi rat protiv diktature".

Ona je zatim, u pratnji stotinjak novinara iz cijelog svijeta, otišla pred kuću bivšeg predsjednika Vrhovnog suda izvlaštenog nakon što je predsjednik Pervez Musharraf uveo vanredno stanje prije sedmicu dana, i zatražila da se s njim sastane.

Policajci koji su sprečavali pristup kući suca Iftikhara Muhammada Chaudryja, koji je praktično u kućnom pritvoru, nisu reagirali.

"On je još uvijek predsjednik Vrhovnog suda", vikala je Bhutto.

Bhutto je obećala da će, uprkos zabrani javnog okupljanja, održati u utorak "dugi marš" između Lahorea i Islamabada kako bi osigurala nastavak izbornog procesa.

Pod pritiskom ulice, a naročito Washingtona čiji je ključni saveznik u "ratu protiv terorizma", general Musharraf koji je na vlast došao prije osam godina državnim udarom, saopćio je u četvrtak da će se opći izbori, koji su bili planirani za polovinu januara, održati mjesec dana kasnije.

Bhutto je odmah ocijenila da je njegova izjava "nejasna" i zakazala za petak okupljanje svoje stranke u predgrađu Islamabada. Policija ju je cijeli dan držala u kućnom pritvoru i blokirala cijeli Rawalpindi, grad u kojem je trebalo da se održi skup, pozivajući se na prijetnje njenoj sigurnosti i njenim pristalicama.