|

Benazir Bhutto bila upozorena na mogući pokušaj atentata

Benazir Bhutto bila upozorena na mogući pokušaj atentata
0
F
FENA
20.10.2007. u 14:28
0
komentara
0

dijeljenja
Benazir Bhutto bila upozorena na mogući pokušaj atentata
Bivša premijerka Pakistana Benazir Bhutto kaže da je bila upozorena na mogući pokušaj atentata, ali da je i uprkos tome odlučila da se vrati u svoju zemlju.
Novinar Glasa Amerike izvještava iz Islamabada da je Bhutto imenovala nekoliko osumnjičenih za samoubilačke napade u kojima je poginulo više od 130 ljudi, iako za sada niko nije preuzeo odgovornost.

Benazir Bhutto je na konferenciji za novinare koja je održana u njenoj porodičnoj kući u Karačiju, izjavila da je bila obaviještena o prijetnjama i prije nego što je krenula na put kući. Buto je saopćila da su joj podaci o četiri tima koji su pripremali atentat bili dostavljeni od stranih vlada koje nije željela da imenuje.

«Jedna samoubilačka grupa je povezana sa Talibanima, jedna sa al-Kaidom, jedna sa pakistanskim Talibanima, a četvrta grupa je iz Karačija.»

Pakistanske grupe povezane sa Talibanima negirale su optužbe.

Buto je također zahtijevala da se ispitaju okolnosti pod kojima je došlo do napada, a između ostalog zašto ulično osvjetljenje duž puta kojim se kretala kolona sa njenim vozilom nije radilo, zbog čega je osiguranje bilo primorano da traga za počiniocima s ručnim lampama.

«Ne krivim vladu za pokušaj atentata na mene, ali mislim da mora da se ispita zašto je ulično osvjetljenje bilo isključeno.»

Svjedoci koji su došli da pozdrave povratak Benazir Buto koja se poslije osam godina samovoljnog izgnanstva vratila u Pakistan, kažu da su brojni pripadnici osiguranja bili raspoređeni oko vozila kojim se ona kretala od aerodroma u Karačiju, ali da se njihov broj smanjio poslije nekoliko sati.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Aftab Šerpao je izjavio da su vlasti upozorile Buto da će biti veoma teško provesti adekvatno osiguranje tokom višesatnog izlaganja velikoj grupi ljudi.

On je dodao da joj je više puta predloženo da bude prevezena helikopterom i da samim tim što su odbili da prihvate taj zahtjev, lideri njene partije, Pakistanske narodne stranke, snose dio odgovornosti za ovaj napad. Tokom konferencije za novinare, Buto je još jednom rekla da je njen povratak u Pakistan bio ispravan korak, dodavši da napadi nisu bili upereni na nju već na demokratiju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.