Podnio ostavku
2

Ben Wallace više nije ministar odbrane Velike Britanije, Sunak ekspresno našao zamjenu

V. K.
Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Dosadašnji ministar odbrane Velike Britanije Ben Wallace podnio je ostavku na ovoj poziciji, a premijer Rishi Sunak vrlo brzo objavio je i njegovog nasljednika.

Prema pisanju britanskih medija, Wallace je u pismu premijeru Rishi Sunaku potvrdio kako napušta funkciju ministra odbrane.

"Odustajem od funkcije kako bih ulagao u dijelove života koje sam zanemario i istražio nove mogućnosti", rekao je Wallace.

U svom pismu ostavke, Wallace je podsjetio na svoj rad kao ministra odbrane u protekle četiri godine te je naglasio kako je tokom njegovog mandata izvršeno povlačenje trupa iz Afganistana.

"Ministarstvo odbrane se vratilo na put da ponovo postane svjetska klasa. Znam da se slažete sa mnom da se ne smijemo vraćati u dane kada se na odbranu gledalo kao na nešto na čemu treba štedjeti", poručio je Wallace.

Nakon ostavke Wallacea, Sunak je vrlo brzo saopćio kako će ovu funkciju dalje obavljati Grant Shapps.

"Čast mi je što me je Rishi Sunak imenovao za ministra odbrane. Želio bih odati priznanje ogromnom doprinosu koji je Ben Wallace dao odbrani i globalnoj sigurnosti Velike Britanije u posljednje četiri godine. Radujem se radu sa hrabrim muškarcima i ženama iz naših oružanih snaga koji brane sigurnost naše nacije", rekao je Shapps.

Shapps je ranije obavljao funkcije ministra unutrašnjih poslova u kabinetu Liz Truss (mandat je trajao šest dana op.a.), ali i poslove sekretara za transport.