Ponavljaju iste greške
57

Ben Wallace: Putin i ruski generali svojim ponašanjem oslikavaju fašizam od prije 77 godina

V. K.
Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, britanski ministar odbrane Ben Wallace održat će danas govor u Muzeju nacionalne vojske u Londonu gdje će se osvrnuti i na ponašanje Vladimira Putina koje je kako navodi jednako fašizmu i tiraniji.

U govoru koji je dostupan britanskim medijima, Wallace je naglasio kako Putin i njegov uski političi krug oslikavaju fašizam koji je bio na sceni tokom Drugog svjetskog rata.

"Kroz svoju invaziju na Ukrajinu, Putin i generali oslikavaju fašizam i tiraniju od prije 77 godina i ponavljaju greške totalitarnih režima prošlog stoljeća", stoji u govoru Wallacea.

Zbog ponašanja u Ukrajini, Wallace ističe kako je ugled i uloga Ruske Federacije znatno narušena.

"Njihova ničim izazvana invazija na Ukrajinu, napadi na nedužne građane i njihove domove, te široko rasprostranjeni zločini, kvare sjećanje na žrtve iz prošlosti i nekadašnji globalni ugled Rusije", mišljenja je ministar odbrane.

U svom govoru, Wallace će se osvrnuti i na ulogu ruskih generala.

"Ponašanje ruskih generala koji su opterećeni brojnim medaljama potpuno je apsurdno jer su bili saučesnici u Putinovoj 'otmici' ponosne historije odbrane svih njihovih predaka u prošlosti", stoji u zaključku govora britanskog ministra.