Ministar odbrane
5

Ben Wallace odustao od kandidature za premijera Velike Britanije, u igri još nekoliko imena

V. K.
Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Britanski ministar odbrane Ben Wallace, koji je bio jedan od favorita za nasljednika Borisa Johnsona na mjestu lidera Konzervativne partije Velike Britanije, odustao je od kandidature za poziciju čelnika ove partije.

U obraćanju na Twitteru, Wallace je izjavio kako je ovu odluku donio uz konsultacije s prijateljima i porodicom.

"Nakon pažljivog razmatranja i rasprave s prijateljima i porodicom, donio sam odluku da ne učestvujem u trci za predsjednika Konzervativne partije. Zahvalan sam svim kolegama i članovima koji su mi pružali podršku", rekao je Wallace.

Također, naglasio je kako nije bilo lako donijeti ovakvu odluku.

"Ovo nije bio lak izbor, ali moj fokus je na trenutnom poslu i na sigurnosti države. Želim sreću svim kandidatima i nadam se da ćemo brzo vratiti fokus na rješavanje pitanja za koja smo i izabrani", poručio je ministar odbrane.

Podsjetimo, nakon sveopćeg raspada britanske vlade i najave Borisa Johnsona da podnosi ostavke na mjesto predsjednika stranke, ali i premijera Velike Britanije, vladajuća stranka pokrenula je proces odabira novog šefa.

Za sada, pored Wallacea koji se spominjao kao jedan od najozbiljnijih nasljednika Johnsona, od imena koja se vežu za ovu funkciju spominju se dosadašnji ministar zdravstva Sajid Javid, Nadhim Zahawi, ali i ministrica vanjskih poslova Liz Truss koja je prema ranijim anketama bila najpopularnija političarka među članovima Konzervativne partije.

Jedan od kandidata za ovu funkciju je sada već bivši ministar finansija Rishi Sunak koji je već pokrenuo predizbornu kampanju pod nazivom "Spremni za Rishija" te je poručio kako je spreman predvoditi Konzervativnu partiju, ali i biti premijer Velike Britanije.