Po izboru magazina Time
0

Ben Bernanke osoba 2009. godine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke dobio je još jednu prestižnu medijsku nagradu. Magazin Time proglasio ga je u srijedu osobom godine 2009., napisavši kako bi priča godine, slaba ekonomija, puno gore završila da nije bilo Bernankea.
  • Rijetko kad imali smo priliku vidjeti tako savršen primjer klišeja o tome da su oni koji ne uče od povijesti osuđeni ponavljati je, napisao je urednik Time-a Richard Stengel, prenose agencije.

Naznačio je Bernankeov stari rad o Velikoj depresiji s kraja 20-ih godina prošlog stoljeća, u kojem je sadašnji prvi čovjek američke ekonomije napisao da se ona mogla izbjeći da nije bilo nekih loših poteza Federalnih rezervi.

  • Bernanke nije samo učio od historije, sam ju je ispisivao i zadnja stvar koja mu je bila na pameti bilo je ponavljati je, dodao je Stengel.

Budući da 56-godišnji Bernanke ravna Federalnim rezervama, koje kontroliraju dostupnost novca u SAD-u i postavljaju kratkoročne interesne kamate, ta centralna banka ima užasno velik utjecaj na jačinu dolara, a samim time i na inflaciju i poslovanje diljem svijeta.

Otkad je globalna kriza u velikom stilu eruptirala, Bernanke, bivši profesor sa Sveučilišta Princeton, "snažno je proširio te ovlasti i stvorio novu ulogu Federalnih rezervi". Za razliku od drugih vašingtonskih moćnika, Bernankeovi argumenti nisu ideološki ni stranački, nego utemeljeni na podacima i zadnjoj akademskoj literaturi.

Budući daje proučavao Veliku depresiju, Bernanke je dobro upućen u to kako je pasivna politika Federalnih rezervi iz 1930-ih pomogla stvoriti krizu odbijanjem da olabavi monetarnu politiku i poveća količinu novca u opticaju, te "svojim tragičnim nedostatkom maštovitosti i sposobnosti eksperimentiranja", navodi Time.

Međutim, kad su problemi na američkom tržištu nekretnina pretvoreni u najveću globalnu krizu u zadnjih 75 godine, Bernanke je "smislio kako doći do bilijuna novih dolara i poslao ih u ekonomiju. Nije samo dao novo lice američkoj ekonomiji, predvodio je spas svjetskog", zaključuje Time, dodajući kako je Bernanke zaslužan za to što je 2009. godina laganog oporavka, a ne katastrofalne depresije.

Američki predsjednik Barack Obama proglašen je prošle godine za ličnost godine, a tu titulu su prethodnih godina ponijeli Vladimir Putin, Bono, George Bush, Bill Clinton i Jimmy Carter.

Nagrada koja je ranije nosila naziv Čovjek godine, ustanovljena je 1927. godine.

Među dosadašnjim dobitnicima bilo je i osoba koje nisu donijele svijetu dobro, poput Hitlera 1938. i Staljina koji je dva puta ponio tu titulu 1939. i 1942.

Time je 31. decembra 1999. proglasio Alberta Einsteina za ličnost stoljeća, a među kandidatima su bili Franklin Roosevelt i Mahatma Gandhi.

Roosevelt je inače jedina ličnost koja je tri puta ponijela tu titulu 1932., 1934. i 1941., podsjećaju agencije.