Daleko od staništa
48

Beluga kit zalutao u rijeku Senu, francuske vlasti prave plan za spašavanje

D. B.
Beluga kit je uočen u rijeci Seni u Francuskoj gdje je očigledno zalutao, a francuske vlasti sada prave plan kako bi ga spasili, odnosno kako bi se ponovo našao u hladnim vodama Arktika.

Kit se trenutno nalazi u Vernonu oko 70 km sjeverozapadno od Pariza i izgleda neuhranjeno. Javnost je upozorena da drži distancu, a naučnicima nije jasno zbog čega je kit toliko zalutao južno od svog prirodnog staništa.

"Izazov je pomoći mu da se hrani i ispratiti ga u okean", rekla je Lamya Essemlali, šefica ekološke grupe Sea Shepherd France. Ona je dodala da vađenje kita iz vode ne dolazi u obzir jer je prerizično. On trenutno polako pliva rijekom, njegova veličina zasad nije poznata, ali beluga kitovi mogu narasti više od četiri metra u dužinu.

U maju je kit ubica zalutao u rijeku Senu u Normandiji, a plan da se ova orka duga četiri metra vrati u more zvučnim stimulansima nažalost nije uspio. Kit se razbolio i uginuo.

Godine 2019. je leš kita pronađen u rijeci Temzi blizu Gravesenda u Velikoj Britaniji. To se dogodilo samo nekoliko sedmica nakon što je uginuo još jedan kit koji se našao na istoj lokaciji u Temzi.