Nakon saslušanja
4

Belgijski sud odluku o izručenju katalonskog lidera Španiji donijet će 4. decembra

Klix.ba
Advokati svrgnutih katalonskih zvaničnika nakon saslušanja (Foto: EPA-EFE)
Advokati svrgnutih katalonskih zvaničnika nakon saslušanja (Foto: EPA-EFE)
Belgijski sud saopćio je kako će 4. decembra odlučiti o zahtjevu vlasti Španije za izručenje bivšeg katalonskog lidera Carlesa Puigdemonta i ostalih službenika kada će održati novo ročište.

Datum je određen nakon jednosatnog preliminarnog saslušanja u Briselu. Španija je raspisala evropsku potjernicu za Puidgemontom i Lluisom Puigiejm, Clarom Ponsatí, Meritxell Serret i Tonijem Cominom, te tražila izručenje od Belgije zbog optužbi za pobunu i pronevjeru javnih sredstava.

Belgijski sud danas je tražio od bivših katalonskih službenika da se izjasne na optužbe koje su prema belgijskom zakonu kvalifikovane kao zavjera državnog službenika i odbijanje izvršavanja dužnosti.

Tužilaštvo Belgije je pozvalo na izvršenje evropskog naloga, odnosno izručenje. Saslušanje se odvijalo iza zatvorenih vrata.

Puidgemont i ostali su u Belgiji od 30. oktobra gdje su došli nekoliko sati nakon što je protiv njih podignuta optužnica za pobunu i pronevjeru državnog novca, te učešće u organizaciji procesa održavanja ilegalnog referenduma 1. oktobra nakon čega je jednostrano proglašena nezavisnost Katalonije.