Historijska odluka Brisela
0

Belgijski premijer prvi predsjednik EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski čelnici na vanrednom samitu večeras u Bruxellesu imenovali su belgijskog premijera Hermana Van Rompuya za prvog predsjednika Evropske unije, javili su diplomatski izvori a prenosi AFP.

Britanka Catherine Ashtone imenovana je za visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove na samitu 27 zemalja članica Evropske unije, objavili su također diplomatski izvori, prenosi AFP.

Prema diplomatskim izvorima, izbor tandema Van Rompuy-Ashton dogovoren je između švedskog predsjedništva i velikih zemalja članica Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije.

Švedsko predsjedništvo je na kraju uspjelo doći na samit s po jednim kandidatom za svako od slobodnih mjesta, iako se do pred sam početak sastanka nije činilo da će biti tako. Približavanje konsenzusu omogućilo je britansko odustajanje od podrške Tonyu Blairu za predsjednika Evropskog vijeća.

Neposredno pred početak samita, u austrijskoj misiji pri EU-u na inicijativu austrijskog kancelara Wernera Faymana okupili su se čelnici zemalja članica, koji dolaze iz redova lijevog centra, među njima i britanski premijer Gordon Brown, koji je do sada podržavao samo Blaira za predsjednika Evropskog vijeća. Na tom sastanku dogovoreno je da kandidatkinja socijalista za Visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku bude sadašnja povjerenica EK-a za trgovinu, Britanka Catherine Ashton, članica Laburističke stranke.

Nakon toga, za predsjednika Evropskog vijeća ostala su jedina dva kandidata - belgijski premijer Herman van Rompuy i luksemburški Jean-Claude Juncker, jer prema neformalnom dogovoru to mjesto pripada nekome s desnog centra iz male i srednje velike zemlje članice, a mjesto visokog predstavnika rezervirano je za socijalista iz velike zemlje članice.