U braku od 2009.
0

Belgijska ministrica će podnijeti ostavku da bi se mogla brinuti o teško bolesnom suprugu

B. R.
Sophie Wilmes, ministrica vanjskih poslova Belgije (Foto: EPA-EFE)
Sophie Wilmes, ministrica vanjskih poslova Belgije (Foto: EPA-EFE)
Sophie Wilmes namjerava podnijeti ostavku na poziciji ministrice vanjskih poslova Belgije da bi se mogla brinuti o suprugu koji ima rak mozga.

Wilmes, koja je i zamjenica premijera, je najavila da će ostavku podnijeti do kraja ljeta. Ukazala je da se odlučila na ovo nakon konsultacija sa premijerom Alexanderom De Crooom koji je poručio da njena odluka "zahtijeva najveće poštovanje".

Istakao je da će kraljevskim dekretom funkcija ministra vanjskih poslova biti prenijeta na drugu osobu.

Wilmes je od 2019. do 2020. također bila premijerka Belgije. Od 2009. je udata za Australijanca Christophera Stonea. Sa ovim sportistom i biznismenom ima tri kćerke. Stone iz prethodnog braka ima i sina.

"Bolest je iznenada ušla u naše živote, a prije svega u život mog supruga Cristohpera koji, kao i veliki broj drugih muškaraca, žena i djece, mora početi borbu protiv agresivnog raka mozga. Biti ministar podrazumijeva discipliniranost, dostupnost i potpunu posvećenost, što mi ne bi dozvolilo da pomognem i utješim Cristophera i našu djecu, a što će biti potrebno u ovom teškom periodu", istakla je Wilmes.

Premijer De Croo je naglasio da je Wilmes prije svega "supruga i majka" te je njoj i njenoj porodici poželio hrabrost i snagu, prenosi BBC.