Za usluge dobili novac
72

Belgija otvorila istragu protiv europarlamentaraca zbog sumnje da su radili za interese Rusije

A. Ku.
Alexander De Croo, premijer Belgije (Foto: EPA-EFE)
Alexander De Croo, premijer Belgije (Foto: EPA-EFE)
Belgijski savezni tužilac otvorio je istragu protiv poslanika Evropske unije (EU) optuženih da su primali uplate za širenje proruske propagande.

Premijer Alexander De Croo rekao je novinarima da su belgijske obavještajne službe potvrdile postojanje proruske mreže koja je predmet krivičnog gonjenja u zemlji.

Nedavna istraga koju su vodile češke vlasti otkrila je da su poslanici koji sjede u Evropskom parlamentu u Briselu primili novac od operacije utjecaja koju podržava Moskva kako bi promovisali svoju propaganda unutar bloka.

"Pošto je Belgija sjedište institucija EU, mi imamo odgovornost da podržimo pravo svakog građanina na slobodno i sigurno glasanje", rekao je.

Prošlo je nešto više od dva mjeseca prije nego što birači EU izlaze na birališta da izaberu 720 članova u Evropski parlament. Povećan je strah da bi pojedinci iz Kremlja mogli koristiti manipulaciju informacijama i na taj način utjecati na izbore.

Tri glavne frakcije u Evropskom parlamentu pozvale su na brzu istragu, a službe za štampu parlamenta potvrdile su Euronewsu da istražuju optužbe .

Dok De Croo nije mogao precizirati koliko bi se zakonodavaca EU moglo suočiti s krivičnim gonjenjem, češki mediji, pozivajući se na obavještajne zvaničnike, rekli su da se u optužbe odnose političari iz Njemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Nizozemske i Mađarske.

Belgijske vlasti također trenutno istražuju sveobuhvatni korupcijski skandal u koji su uključeni europarlamentarci i drugi zvaničnici parlamenta, optuženi da su primali novac u zamjenu za korištenje svog političkog utjecaja u korist zvaničnika iz Katara, Maroka i Mauritanije.