Svijet
7

Belgija odaje počast Fabioli, "kraljici srca"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Belgija je započela s odavanjem počasti u subotu kraljici Fabioli, "kraljici srca", koja je umrla u 86. godini, a čija će se nacionalna sahrana obaviti sljedećeg petka u Briselu.

Ona će biti sahranjena pored kralja Boduina, njenog supruga koji je umro 1993. godine pored kojeg je vladala 33 godine i ostala mu vrlo odana. "Fabiola se pridružila Boduinu", pisalo je u subotu u naslovima mnogih dnevnih novina.

Nacionalna žalost od jedne sedmice je proglašena u subotu 6. do petka 12. decembra. Zastave su spuštene na pola koplja na javnim zgradama. Ona koja se vijori na kraljevskoj palači u središtu belgijskog glavnog grada je stavljena na pola jarbola u petak navečer, nakon saopćenja o smrti pete belgijske kraljice.

Od tada se ljudi smjenjuju ispred vrata palače da bi položili cvijeće i svijeće. "Njenom kraljevskom visočanstvu kraljici Fabioli, više nego kraljici, velikoj dami", napisao je neki obožavatelj. "Najzabavnijoj kraljici Belgijanaca",napisao je drugi na plišanom medvjedu obučenom u odjeću boja Belgije - crno, žuto i crveno.

Iste scene su se događale i u dvorcu Stuyvenberg, gdje je Fabiola umrla.

"Ona je bila markantna osoba, imala je zvijezde u očima", rekao je jedan 40-godišnjak, aludirajući na spontanost i smisao za zabavu kraljice Fabiole.

Da bi se omigućilo ljudima da joj odaju posljednju počast, njeno tijelo će biti prevezeno u utorak u kraljevsku palaču, gdje će Belgijanci moći da dođu i poklone joj se u srijedu i četvrtak.

Pojedinosti organizacije sahrane nisu još poznate u subotu poslijepodne. Brojne "krunisane evropske glave" će prisustvovati, kao i predstavnici drugih zemalja.

"Ovo će biti prilično zabvna ceremonija. Očekujem stvari koje nisu uobičajene", rekao je glasnogovornik biskupa Belgije Tommy Scholtes, podsjećajući na njenu strast za muziku.