|

Belgija odaje počast Fabioli, "kraljici srca"

Belgija odaje počast Fabioli, "kraljici srca"
7
F
FENA
6.12.2014. u 18:45
3
komentara
7

dijeljenja
Belgija odaje počast Fabioli, "kraljici srca" Foto: AFP
Belgija je započela s odavanjem počasti u subotu kraljici Fabioli, "kraljici srca", koja je umrla u 86. godini, a čija će se nacionalna sahrana obaviti sljedećeg petka u Briselu.
Ona će biti sahranjena pored kralja Boduina, njenog supruga koji je umro 1993. godine pored kojeg je vladala 33 godine i ostala mu vrlo odana. "Fabiola se pridružila Boduinu", pisalo je u subotu u naslovima mnogih dnevnih novina.

Nacionalna žalost od jedne sedmice je proglašena u subotu 6. do petka 12. decembra. Zastave su spuštene na pola koplja na javnim zgradama. Ona koja se vijori na kraljevskoj palači u središtu belgijskog glavnog grada je stavljena na pola jarbola u petak navečer, nakon saopćenja o smrti pete belgijske kraljice.

Od tada se ljudi smjenjuju ispred vrata palače da bi položili cvijeće i svijeće. "Njenom kraljevskom visočanstvu kraljici Fabioli, više nego kraljici, velikoj dami", napisao je neki obožavatelj. "Najzabavnijoj kraljici Belgijanaca",napisao je drugi na plišanom medvjedu obučenom u odjeću boja Belgije - crno, žuto i crveno.

Iste scene su se događale i u dvorcu Stuyvenberg, gdje je Fabiola umrla.

"Ona je bila markantna osoba, imala je zvijezde u očima", rekao je jedan 40-godišnjak, aludirajući na spontanost i smisao za zabavu kraljice Fabiole.

Da bi se omigućilo ljudima da joj odaju posljednju počast, njeno tijelo će biti prevezeno u utorak u kraljevsku palaču, gdje će Belgijanci moći da dođu i poklone joj se u srijedu i četvrtak.

Pojedinosti organizacije sahrane nisu još poznate u subotu poslijepodne. Brojne "krunisane evropske glave" će prisustvovati, kao i predstavnici drugih zemalja.

"Ovo će biti prilično zabvna ceremonija. Očekujem stvari koje nisu uobičajene", rekao je glasnogovornik biskupa Belgije Tommy Scholtes, podsjećajući na njenu strast za muziku.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...