Odluka suda
5

Belgija neće izručiti Carlesa Puigdemonta jer ima imunitet kao član Parlamenta EU

M. N.
Carles Puigdemont (Foto: EPA-EFE)
Carles Puigdemont (Foto: EPA-EFE)
Belgijski sud suspendovao je nalog za izručenje bivšeg predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemonta navodeći da on ima imunitet kao član Evropskog parlamenta.
Sud je odnio odluku u korist Puigdemonta i njegovog kolege Tonija Comina koji je bio ministar zdravstva u bivšoj vladi koja se borila za nezavisnost Katalonije. Oba političara borave u Belgiji i traženi su u Španiji zbog njihove uloge u organizovanju zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije 2017. godine, piše Russia Today.
Njih dvojica su u maju ove godine izabrani za članove Evropskog parlamenta kao predstavnici Katalonije. Krajem decembra Evropski sud pravde donio je rješenje kojim se Puigdemontu i Cominu dozvoljava da budu članovi parlamenta i da Madrid nema pravo da im to zabrani.

Nekoliko dana nakon madridski tužioci zatražili su od španskog suda raspiše međunarodnu potjernicu za njima.

Puigdemont je pozvao na puštanje drugog lidera koji se također borio za neovisnost, Oriola Junqerasa, koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog uloge u otcjepljenju.

"Španija mora postupiti kao Belgija i poštovati zakon", rekao je bivši predsjednik Katalonije navodeći kako je Junqueras također član Evropskog parlamenta.