Svijet
1

Belgija: Kralju poslano pismo da će oteti 12-godišnju princezu Elisabethu

SRNA
Kralj Philippe i princeza Elisabeth (Foto: AFP)
Kralj Philippe i princeza Elisabeth (Foto: AFP)
U anonimnom pismu upućenom jednom belgijskom dnevniku nepoznata osoba zaprijetila je da će oteti belgijsku princezu Elisabethu (12), nasljednicu krune.

"Otet ću princezu Elisabethu. To nije šala", navedeno je u pismu napisanom na francuskom i njemačkom, koje je adresirano na kralja Philippea.

Pismo, koje je jučer ujutru primio belgijski list La Derniere Heure, puno je izliva mržnje prema strancima, koje autor pisma smatra uzrokom teške ekonomske situacije u zemlji, prenio je AFP.

Zvaničnici belgijskog lista obavijestili su kraljevsku palatu i vlasti. Polcija je uzela pismo kako bi izvršila analizu.

Škola, koju pohađa princeza Elisabeth, stavljena je pod jaku kontrolu agenata sigurnosti, a princeza će dobiti i dodatnu ličnu pratnju.

Princeza Elisabetha, vojvotkinja od Brabanta, unuka je belgijskog kralja Alberta Drugog, koji je abdicirao 21. aprila ove godine, te ga je na tronu naslijedio njen otac Philippe.

Elisabetha je prvo dijete Philippea (53) i kraljice Mathilde (40). Ona ima dva mlađa brata i sestru.

Deset godina prije njenog rođenja usvojeno je pravilo prema kome prvorođeno dijete vladara, bez obzira na pol, ima pravo da naslijedi tron. Tako će Elisabetha, ako naslijedi tron, biti prva kraljica Belgije.